Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Beroepen > Pedicure > Opleiding

Opleiding tot Pedicure

Pedicure aan het werk

Als pedicure verzorg je de teennagels en de huid van de voet. Je geeft adviezen over goede schoenen, hygiëne, loop- en voetoefeningen. Je voorkomt of behandelt eenvoudige huid- en nagelaandoeningen, zoals eeltplekken, eksterogen, likdoorns, kalknagels en ingegroeide teennagels.

Wat is het voor opleiding?

Pedicure is een vrij beroep. Iedereen mag het uitoefenen, ook zonder diploma. Maar werkgevers, cliënten en zorgverzekeraars (de behandeling wordt in bepaalde gevallen vergoed) stellen natuurlijk wel degelijk bepaalde eisen.

De officiële landelijk erkende opleiding voor de kwalificatie Pedicure ofwel Voetverzorger valt onder de WEB, de Wet Educatie en Beroepsonderwijs. Het is een driejarige MBO-opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL) op niveau 3. Je gaat circa vier dagen per week naar school en je loopt één dag stage bij een erkend leerbedrijf om praktijkervaring op te doen (deze verhouding 4/1 kan per opleiding verschillen).

Studieprogramma

Het studieprogramma van de opleiding pedicure bevat zowel theorie als praktijk en bestaat uit de volgende deelkwalificaties (modules):

Sommige ROC's bieden een basisopleiding Voetverzorging van 1 of 2 jaar. Er zijn ook verschillende particuliere opleidingen Pedicure of Voetverzorger die circa 2 jaar duren. Deze kun je in deeltijd volgen, of 's avonds. Het examen wordt dan meestal afgenomen door het KOC (Landelijk orgaan voor de uiterlijke verzorging).

Wat leer je?

De onderwerpen in de opleiding pedicure zijn onder andere:

Wat moet je kunnen?

Als pedicure moet je goed met mensen om kunnen gaan. Jouw cliënten hebben vaak een vervelend probleem en ze verwachten van jou een pijnloze, professionele en aangename oplossing. Je moet zorgvuldig en hygiënisch werken. Je moet je werk goed organiseren en zeker als zelfstandig pedicure een zakelijke inslag hebben.

Je moet ook je grenzen kennen. Bij sommige problemen moet je ervan afblijven en de patiënt doorverwijzen naar de huisarts of podotherapeut.

Pedicure aan het werk
© foto (GFDL): Stoive  

Wat kun je met de opleiding pedicure?

De meeste pedicures beginnen een eigen praktijk als zelfstandig ondernemer. Het aantrekkelijke van het beroep is dat je met weinig startgeld snel een zelfstandig bestaan kunt opbouwen. Met wat mitsen en maren kun je het beroep uitoefenen vanuit je privéwoning; zo'n tweederde van de pedicures doet dat. Maar je kunt ook doorgroeien. De voetverzorgingsdienst kun je heel goed combineren met andere diensten, zoals schoonheidsverzorging en sportmassage, zodat je een all-round service aan je klanten biedt.

Als je het diploma pedicure hebt gehaald kun je ook als werknemer of freelancer aan de slag bij bijvoorbeeld een schoonheidssalon, pedicurestudio, beautyfarm, sauna, ziekenhuis, gezondheidscentrum, verzorgingshuis of een speciaal instituut voor voetverzorging.

Je kunt verder gaan met de opleiding tot schoonheidsspecialiste of all-round kapper. Bij sommige ROC's is het overigens mogelijk de opleidingen Voetverzorging en Schoonheidsspecialiste tegelijk te doen.

Als je de deelkwalificatie Doorstroom HBO hebt gevolgd, kun je doorstromen naar het HBO.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Je hebt toegang tot de MBO-opleiding pedicure als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's of bewijzen:

ROC's kunnen aanvullende eisen stellen. Bovendien bieden zijn soms schakelcursussen aan, als je niet volledig aan een voorwaarde voldoet. Vraag naar de mogelijkheid van een persoonlijk advies in een intakegesprek.

Als je pedicure wilt worden door een andere opleiding dan de MBO-opleiding te volgen, kun je voor de toelatingseisen het beste informeren bij de onderwijsinstelling. Er zijn namelijk veel verschillende opleidingsorganisaties, die allemaal andere vooropleidingseisen hanteren.

Zie ook

Bronnen: Opleiding: voetverzorger (YouChooz); IVS; KOC; Eindrapportage Beroepenanalyse Voetverzorging, CIBB 1992, Jaarboek Ambacht 1994, EIM/centrum voor Ambachtsonderzoek; Selectie 04/05, handboek voor schooldecanen, EPN;

Trefwoorden: pedicure, voetverzorger, voetverzorgster, voetverzorging, voeten verzorgen.

Auteur: René Pijlman


Bron: www.leren.nl/artikelen/2005/opleiding-pedicure.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon