Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Freelance > Starten

Freelance werken - hoe doe ik dat?

Gerelateerde Cursussen
Lancelots: voor en door freelancers

Je wilt freelancer worden. Maar hoe doe je dat? In deze starterscursus leer je wat er allemaal bij freelancen komt kijken. We behandelen de belangrijkste aspecten van het freelance bestaan: inschrijven en voorbereiden, klanten vinden en factureren, administratie en belasting.

Freelancen: wat is dat?

Freelancen is een informeel begrip. Het betekent: je beroep zelfstandig uitoefenen en zelf klanten en losse opdrachten zoeken, in plaats van in loondienst werken bij een werkgever.

Ondernemerschap en rechtsvorm

Zelfstandig ondernemer worden, of "resultaat uit overige werkzaamheden"? Een eenmanszaak of een BV?

Ondernemingsplan maken: altijd nodig?

Als je als freelancer aan de slag gaat in je eigen bedrijf, kan het zijn dat je een lening wilt aanvragen bij een bank. In dat geval is het nodig om een ondernemingsplan op te stellen.

Twijfelgeval: Ben je freelancer of in loondienst?

Misschien vind je zelf dat je freelancer bent, maar volgens de criteria van de belastingdienst en het UWV kan er toch sprake zijn van een (fictieve) dienstbetrekking.

Het eerste begin

Je bent zo ver dat je daadwerkelijk van start wilt gaan. Je moet allerlei keuzes maken, je aanmelden bij instanties zoals de Kamer van Koophandel. Neem je een kantoor of werk je vanuit huis? Wordt het een lease-auto of kies je voor een andere constructie? Alle keuzes die je nu maakt hebben gevolgen op de lange termijn. In dit hoofdstuk lees je meer over de basis van je nieuwe freelance bedrijf.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel en de belastingdienst

Zodra je een bedrijf begint moet je je als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst. Bijna iedereen die een bedrijf begint moet zijn onderneming bij de Kamer van Koophandel (KvK) inschrijven in het handelsregister.

Bedrijfsnaam kiezen

Wie een bedrijf begint, moet een pakkende bedrijfsnaam verzinnen. De keuze daarin is in principe vrij. De naam moet echter wel voldoen aan de voorwaarden van de Handelsnaamwet.

Drukwerk

Over het laten ontwerpen en drukken van een logo, visitekaartjes en briefpapier.

Website

De meeste bedrijven hebben tegenwoordig een website. Zeker in een branche als de ICT kun je als freelancers niet zonder eigen website. Je kunt ervoor kiezen om zelf een website te ontwerpen en op internet te plaatsen, ofwel om het uit te besteden. Denk in ieder geval tijdig aan het registreren van je domeinnaam.

Bedrijfsruimte: werkkamer of kantoor?

De meeste freelancers werken in eerste instantie vanuit een werkkamer, al dan niet in hun eigen huis. Sommige ondernemers beginnen meteen met een kantoor of een werkruimte binnen een maatschap.

Zakelijk vervoer

Als freelancer moet je wel eens naar klanten reizen of andere lokaties bezoeken. Dat kan natuurlijk met het openbaar vervoer, al is een auto wel zo handig voor afgelegen lokaties. Maak je zakelijke ritten in je privé-auto, of kies je voor een auto van de zaak?

Relaties met klanten

Je hebt de eerste stappen gezet op weg naar een bestaan als freelancer. Je weet wat je voor diensten wilt gaan verrichten, hebt een werkruimte en misschien zelfs al een paar klanten. Dan komt er nog het een en ander kijken bij het werken als freelancer. In dit hoofdstuk vind je alles over zaken als klanten vinden en het opstellen van een factuur. Zie ook de aparte cursus Acquisitie voor freelancers.

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn niet verplicht, maar wel handig. Wat moet erin staan? Wanneer verstuur je ze aan klanten?

Factuur uitschrijven

Wat moet er op een factuur staan?

Incasso

De klant betaalt niet: wat dan?

Papierwerk van de freelancer

Administratie

Een van de verplichten die een freelancer heeft, is om te zorgen dat zijn administratie op orde is.

Belasting

Elke ondernemer krijgt te maken met de Belastingdienst. Je inkomsten zijn namelijk allemaal 'bruto'. Je moet over je inkomen nog belasting betalen.

Verzekeringen

Ondernemen kun je niet zonder risico's te nemen. Je loopt bedrijfsrisico's, maar het ondernemerschap brengt ook veranderingen met zich mee voor je persoonlijke sociale zekerheid. Veel risico's zijn te verzekeren.

Verder lezen

Literatuur

Enkele titels die je meer informatie geven over het werken als freelancer.

Starten als freelancer

Je gaat starten als freelancer. Fantastisch, niet? Meteen beginnen met de uitvoering van je eerste klus, dat zit er echter niet in. Want voor je officieel aan het werk kunt, zul je een aantal stappen moeten zetten. Eerst de nodige formaliteiten regelen dus en dan kun je echt aan de slag.

Freelancen

Links naar nuttige websites.

Auteur: Saskia Berghout (maart 2004), met aanvullingen van Corona de Wert (september 2005).

De freelance-cursussen op Leren.nl worden doorontwikkeld en voortdurend geactualiseerd op Lancelots, een informatieve website voor freelancers, met een forum waarin je vragen kunt stellen aan ervaren freelancers. In de freelance-cursussen op Leren.nl linken we daarom vooral door naar Lancelots.


Bron: www.leren.nl/cursus/freelance/starten/

Copyright © 1999-2016 Applinet B.V.
Alle rechten voorbehouden
Colofon