Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Van Professionals > Baas zijn

De baas van professionals zijn

Leidinggeven aan professionals

Marcel Wanroy legt in 'Leidinggeven tussen professionals' uit dat de leidinggeven aan professionals eigenlijk leidinggeven aan autonomie is. Want dát is een belangrijk kenmerk van veel professionals: ze stellen zich graag autonoom op. Voor een leidinggevende is dat geen makkelijke positie. Anderzijds: wat heb je te klagen? De professional is intelligent, flexibel, speelt gemakkelijk in op nieuwe ontwikkelingen en dopt veelal zijn eigen boontjes.

Verantwoordelijk voor het gemeenschappelijke belang

De leidinggevende van een groep professionals werkt met mensen voor wie autonomie erg belangrijk is. De docent die verplicht tot 17.00 op school moet blijven, is “not amused”. Hij maakt zelf wel uit wanneer hij wat doet. Datzelfde geldt voor de accountant die graag zelf beslist hoe hij met klanten omgaat. Of de IT'er die weigert om een bepaalde klus op de makkelijke en net iets minder goede manier uit te voeren want 'alleen het beste is goed genoeg'. Of de docent die per se zijn eigen onderwijsprogramma's wil ontwikkelen en weigert te werken met het programma dat een collega heeft ontwikkeld.

Als leidinggevende sta jij voor de belangen van de organisatie. Probeer in je aanpak altijd dat voorop te stellen. Die verantwoordelijkheid voor het gemeenschappelijke belang is precies datgene wat in feite jouw meerwaarde is. Aan die verantwoordelijkheid dank je jouw legitimatie als leidinggevende.

De baas worden

Hoe word je eigenlijk leidinggevende? Daar zijn enkele scenario's voor. Het meeste bekende scenario is wel dat je gewoon een heel goede docent bent en daardoor veel draagvlak hebt bij de collega's. Als er dan een conrector vertrekt, ben jij de eerst aangewezene om haar op te volgen. Een ander scenario is dat niemand het wilde doen en jij nu eenmaal aan de beurt was. En natuurlijk is het ook mogelijk dat je niet heel goed bent in je vak en daarom koos voor “de lijn”. Tenslotte is het goed mogelijk dat je helemaal niet een van de professionals bent. Je bent manager, geen vakgenoot.

Macht en gezag

Hoe en waarom je ook leidinggevende bent geworden van een groep professionals, is uiteindelijk niet zo van belang. Wat wel van belang is hoe je het blijft. En dat heeft alles te maken met de manier waarop je je gezag kunt laten gelden. Je kunt de volgende soorten macht onderscheiden:

Het zal duidelijk zijn dat je zuinig moet zijn met een beroep op de eerste twee soorten macht. Nee, je moet het hebben van de laatste drie soorten.

Deskundigheidsmacht is daarvan de eerste. Daarmee ligt er ook direct een diepe valkuil op je weg. Want wie leiding geeft aan professionals heeft geen tijd de vakliteratuur bij te houden. Als je dat toch probeert, kan dat ten koste gaan van je gezin, jezelf en je mensen.

Informatiemacht is wél een heel geschikte bron van macht voor een manager. Uit de aard van je functie zit je bij veel bijeenkomsten en weet je als eerste van plannen en nieuwe ontwikkelingen. Met die informatie kunnen “jouw mensen” nog betere producten maken die nog beter gewaardeerd worden binnen de organisatie. Dan verdien je je macht.

We beloofden aan het begin van deze cursus dat je leert waarom leidinggeven aan professionals lastig is en hoe je ervoor zorgt dat het desondanks toch een succes wordt. Persoonlijkheidsmacht is eigenlijk geen macht. Persoonlijkheidsmacht is gezag. Dat is iets wat je ontleent aan bepaalde eigenschappen. Je hebt visie, je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en je bent betrokken. Je kunt mensen overtuigen, je kunt luisteren, je bent “straight” en je hebt daadkracht. Je gaat conflicten niet uit de weg maar zoekt ze ook niet op. En je stáát voor je mensen.

Stuk voor stuk kwaliteiten die je kunt ontwikkelen. Gun jezelf daar de tijd voor. Veel succes!

Machtige manager slaat met de vuist op tafelpijl

Omgaan met macht

Macht is het vermogen om het gedrag van anderen te sturen. De paus is machtig, een baby is machtig, jij bent machtig. Gebruik jij je macht wel slim genoeg? En kun jij overweg met mensen die machtiger zijn dan jij? Leer meer over macht.


Bron: www.leren.nl/cursus/management/professionals/baas-zijn.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon