Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > Energie > Willen

Willen

Energie

Vaak willen we van alles in ons leven. Even vaak hebben we het gevoel niet aan die dingen toe te komen. Klaas wil al jaren een wereldreis maken, maar hoe komt hij aan genoeg vakantiedagen? Stieneke wil graag een studie doen naast haar werk, maar waar haalt ze de tijd vandaan? Joris komt er helemaal niet uit, de ene dag heeft hij het ene plan, en de volgende dag het andere. De derde dag heeft hij helemaal geen plan. 'Ik weet niet wat ik wil', verzucht hij moedeloos.

Willen = plannen maken + doelen stellen

Plannen maken

Om te weten wat je werkelijk wil, moet je zelfonderzoek doen. Zelfkennis is onontbeerlijk om daadwerkelijk datgene te gaan doen wat je wil. Als je niet eerlijk bent en niet de introspectie verricht die nodig is om te bepalen wat je wilt, loop je het risico dat 'willen' heel snel omslaat in 'moeten'. Als je iets doet voor de buitenwereld of omdat men zegt dat het zo goed voor je is, onder het mom dat je het zo graag wilt, dan kom je snel bedrogen uit. Dan ga je naar de fitness omdat 'het moet' en 'goed' voor je zou zijn, maar in werkelijkheid doe je het niet uit eigen beweging. Een gevoel van flow zul je in dat geval niet bereiken.

Er worden nogal eens om die reden verkeerde studiekeuzes gemaakt. Jet gaat medicijnen studeren omdat dat status heeft, Pieter doet HEAO omdat zijn vader zegt dat je daar geld mee kunt verdienen en Anna kiest rechten omdat haar moeder zegt dat ze dan altijd wel een baan zal vinden. Eigenlijk wil ze Afrikaanse talen studeren.

Ook uitstelgedrag ligt op de loer als je geen eerlijke en realistische plannen maakt. Je gaat allerlei klusjes doen die zo nodig eerst moeten. Waarschijnlijk zijn die klusjes helemaal niet zo urgent, maar vaak is er wel iets mis met je plannen en je doelen.

Zelfonderzoek: ontdek wat je wilt

Er zijn allerlei manieren om te onderzoeken wat je wilt in werk of studie. Een beroepskeuzetest kan een goed hulpmiddel zijn om te bepalen wat bij je past. Verder is het onderzoeken van je carrièreankers nuttig. Carrièreankers (of loopbaanankers) zeggen iets over de waarden die je hebt ten aanzien van werk en je leven. Het onderzoeken van carrièreankers heeft alleen zin als je al een tijdje werkt.

Het belangrijkste is: wees eerlijk en laat externe factoren zoveel mogelijk buiten beschouwing. Hier geldt maar al te zeer het aloude spreekwoord 'Waar een wil is, is een weg'!

Vrouw denkt lichtpijl

Licht denken

Hoe word of blijf je gelukkig in je werk? Deze cursus ‘Licht denken’ gaat daarover. Je leert nadenken over je werk en je werksituatie. Je ontdekt welke rol jij daar zelf in speelt.

Doelen stellen

Als je eenmaal hebt bepaald wat je graag wilt, dan komt het erop aan om die plannen te verwezenlijken. Dat doe je door doelen te stellen. Een doel geeft focus en energie, omdat het je richting geeft en je op koers houdt. Het geeft voldoening om met tevredenheid terug te kijken op de inspanning die je hebt geleverd om een bepaald doel te bereiken. Je gemoedstoestand verbetert als je handelt naar je doelen, zelfs als je daarmee niet direct flow bereikt. Als je geen doelen stelt, is de kans groot dat je snel je motivatie verliest.

De beste doelen zijn doelen die als SMART-doelen omschreven kunnen worden. SMART staat voor:

Het vage plan 'Ik wil veel nieuwe dingen leren en een groot sociaal netwerk opbouwen en iets met computers doen' maak je tot een SMART-doel als je zegt:
'Ik wil over vijf jaar als IT-consultant werken bij een middelgroot adviesbureau dat klanten heeft in tenminste vier verschillende sectoren.'

Het veelgehoorde studievoornemen: 'Dit jaar ga ik hard aan de studie', heeft meer kans van slagen als het als SMART-doel wordt geformuleerd: 'Binnen een jaar wil ik zonder hertentamens 20 studiepunten hebben gehaald.'

Doelen stellen in je werk

Een doel is iets wat je zelf wilt en niet iets wat anderen je opleggen. Wil je ander werk of wil je meer richting geven aan je loopbaan? Doe onderzoek naar waar je over vijf jaar wilt zijn, en maak dat tot je doel. Maak een loopbaanplan en stel vast welke dingen je op de korte en de lange termijn moet doen om je doel te halen. Doe bijvoorbeeld een cursus of een opleiding als je constateert dat je vaardigheden tekort komt.

Doelen stellen in je studie

Studies worden steeds breder. Door de bachelor-masterstructuur kun je je breder verdiepen in meerdere vakgebieden dan voorheen gebruikelijk was. Dat is natuurlijk prachtig, maar het risico is wel dat het spreekwoord 'Schoenmaker, blijf bij je leest' helemaal niet meer opgaat. Je gaat zwalken in je studie en je verliest het doel uit het oog.

Ook voor je studie geldt dat je jezelf een doel moet stellen, wil je succesvol zijn. Bepaal niet alleen dat je zoveel studiepunten binnen zoveel tijd gehaald wilt hebben, maar ook welke onderwerpen je in welke samenhang aan bod laat komen. Maak een studieplan en bedenk van te voren goed hoe jij wilt dat je portfolio (het geheel aan studieactiviteiten dat je kunt tonen) eruitziet.

Belangrijk criterium: ervaar je flow tijdens je opleiding, dan zit je waarschijnlijk op de goede weg. Is dat niet zo, stel dan je doelen bij. Laat het ervaren van flow ook een doel zijn!

Volgende pagina: Kunnen


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/energie/willen.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon