Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > Licht denken > Belastbaarheid

Belastbaarheid

Licht denken

Natuurlijk: je werkdruk is afhankelijk van de hoeveelheid werk die op je bordje komt. Maar de werkdruk is ook afhankelijk van je belastbaarheid. Je belastbaarheid bepaalt mede hoe je de werklast beleeft. Je belastbaarheid bepaalt mede hoe je de werkdruk omzet in resultaten. En je belastbaarheid bepaalt deels ook je werklast: wie goed in zijn vel zit en sterk is, krijgt meer werk en moeilijker werk. Die belastbaarheid is in feite je batterij. Gelukkig is hij oplaadbaar.

Hoe loopt de batterij leeg en hoe wordt die batterij opgeladen? Het is duidelijk dat de werkdruk je batterij doet leeglopen. Wie heel lang achter elkaar een hoge werkdruk ervaart zal merken dat zijn belastbaarheid afneemt. Wie regelmatig wat rust neemt, merkt juist dat de belastbaarheid toeneemt.

De belastbaarheid wordt ook bepaald door het resultaat van al je zwoegen. Succes beïnvloedt de belastbaarheid positief. Wie minder succesvol is, zal merken dat de belastbaarheid negatief wordt beïnvloed. Goede resultaten beïnvloeden je psychisch welzijn. En wie zich goed voelt, is vaak fysiek ook wat sterker. Het omgekeerde geldt ook: wie fysiek goed in z'n vel zit, is vaak ook opgewekter en stabieler. En daarmee is de cirkel rond.

Arie moet tien kubieke meter zand verplaatsen. Hij is sterk maar kan slecht tegen stress. De klus moet voor 11.00 uur 's morgens geklaard zijn. Hoe hij dat doet, moet hij zelf weten. Hij heeft een te kleine schop en de kruiwagen heeft een zachte band.

De werkdruk is dus redelijk groot. Er zijn wat verzwarende omstandigheden: zijn materiaal deugt niet. Daar staat tegenover dat zijn regelvermogen vrij groot is. Het feit dat Arie slecht tegen stress kan, helpt echter niet. Als Arie slaagt, krijgt zijn belastbaarheid een forse boost. Maar het omgekeerde is ook waar: mislukt het, dan zegt hij tegen zijn vrouw: 'Zie je wel, ik kan niet tegen stress. Ik doe geen klussen meer waar tijdsdruk op staat.'

Wat voor Arie zijn klus geldt, geldt ook voor heel andere klussen. Hannah van 36 met haar drukke baan, allerlei taken buitenshuis en twee kinderen en een man heeft een hoge werklast. Als ze goed in haar vel zit en slaagt, is dat goed voor haar zelfwaardering. Ze heeft plezier in de dingen die ze doet en kan de hele wereld aan. Maar als tegen zit, kan dit snel veranderen. Haar kinderen gaan zeuren, haar man hangt de hele avond achter de computer, offertes worden niet geaccepteerd en ze wordt gepasseerd voor een promotie. 'Zie je wel, het is allemaal veel te veel voor mij!' Ze stapt uit het bestuur van de peuterspeelzaal en weigert het verzoek om een artikel te schrijven. Haar baas fronst zijn wenkbrauwen: je ziet hem denken: 'Goed dat we die promotie even hebben uitgesteld!'

Volgende pagina: Licht denken


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/licht-denken/belastbaarheid.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon