Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > Mindfulness > Er ‘bij’ blijven

Er ‘bij’ blijven

Mindfulness

Onze menselijke neigingen zijn om niet ‘gewoonweg’ in het hier-en-nu te zijn, maar om bezig te zijn met straks, of te blijven hangen in het verleden (“had ik maar...”).  Ook zijn wij goed in staat om leuke dingen op te blazen en onprettige zaken te verdrukken. Niets menselijks is ons vreemd tenslotte!

En hoewel dit dus heel begrijpelijk en algemeen geldend is, is het niet (altijd) effectief:

In de automatische piloot heeft ons hoofd een  beperkte hoeveelheid strategieën  om te reageren op situaties. Deze strategieën worden ook wel de drie subtiele gewoontes van de geest genoemd. Het zijn:

Deze subtiele gewoontes zul je zeker ook tegenkomen bij de oefeningen. Je geniet van een meditatie en raakt er aan gehecht, wat uiteindelijk tot frustratie zal leiden omdat het heel vaak niet zo lekker loopt als je had gewild of verzonnen. Je irriteert je juist mateloos tijdens of aan de oefeningen en voelt een sterke aversie, of het lukt niet zoals jij zelf wilt en je voelt een afkeer jegens jezelf. Of je doet het wel, raakt verveeld en droomt wat weg en zit zo de meditatie uit.

De kunst is om bij het oefenen geen verwachtingente hebben. Je ontdekt vanzelf wat zich aandient. Als je hoge verwachtingen hebt, is de kans groot dat je teleurgesteld raakt. Bij alles wat zich aandient kun je het opmerken “Ik heb het gehad met dat stilzitten en wil lekker naar buiten”  en het daarbij laten.

Door te mediteren leer je je gevoelens en gedachten op te merken en creëer je de keuzevrijheid hoe je daarop wilt reageren (of niet reageren). Dit wordt ook wel de ACT-strategie genoemd:

Je wordt door meditatie steeds opmerkzamer, waardoor je het  sneller en vaker zult merken als je wegdroomt of reageert met aversie of verlangen. Telkens als je dat merkt, kun je je aandacht weer zachtjes terugbrengen naar het hier-en-nu. Vervolgens kun je mindful antwoorden in plaats van je automatische piloot voor jou te laten beslissen.

loopmeditatie

Erbij blijven is een kwestie van eenvoudigweg blijven oefenen. Daartoe zijn er twee meditaties:

  1. loopmeditatie.
  2. keuzeloze opmerkzaamheid

Tot slot de kalender van onplezierige ervaringen

En ‘last but not least’ komen we ook nog terug op je kalender van onplezierige ervaringen, die je hebt ingevuld bij het onderdeel Van doen naar zijn.  Kijk nog eens terug naar de dingen die je hebt opgeschreven. Ben je je bewust van je on-plezier op het momentdat het plaatsvindt?

En... wat maakt nu voor jou, dat een negatieve  ervaring negatief is? Denk daar eens even over na en schrijf het op.
Heb je weerstanden ervaren bij het toelaten van je negatieve gevoelens? Of de behoefte om er van weg te gaan?

Tot slot: wat maakt nu dat het negatieve gevoel verdwijnt? Of soms dat je het negatieve gevoel verdringt? Herken je het verschil tussen deze twee? Schrijf ook dit op.

We bespreken dit nu niet verder; het gaat er om dat jij je bewust wordt hoe dingen bij jou werken. Zowel bewuster voelen van gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen, als ook het besef welke gedachte(npatronen) jij mogelijk hebt die dingen onplezierig maken. Of verdringingspatronen die negatieve gevoelens wedrukken.

Een week lang oefenen

Tip voor mindfulness door de dag heen: als je moet wachten: in een rij bij de kassa, voor een stoplicht, als iemand oversteekt of afslaat, op een afspraak... Zodra je merkt dat je ongeduldig wordt, breng dan je aandacht naar je ademhaling en zie het als een kans voor een mini-meditatie.

Volgende pagina: Wat is acceptatie?


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/mindfulness/er-bij-blijven.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon