Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Vriendschap > Soorten vriendschap

Soorten van vriendschap

Vriendschap

Elke vriendschap is anders en iedereen beoordeelt zijn vriendschappen op een andere manier. Wat voor de één een kennis of een netwerkrelatie is, is voor de ander een (oppervlakkige) vriend. Aristoteles onderscheidde drie soorten vriendschap:

  1. Vriendschap voor het plezier: de relatie die je hebt met bijvoorbeeld mensen van je hobbyclub of met de mensen die je tijdens het uitgaan tegenkomt.
  2. Vriendschap voor het nut: de relatie die is gebaseerd op “ruilhandel”: jij doet iets voor mij, ik doe iets voor jou. De centrale vraag in deze vriendschap dus is wat je voor elkaar kunt betekenen, hoewel er ook ruimte is voor meer persoonlijke zaken.
  3. Vriendschap zonder bijbedoelingen: jullie waarderen elkaar om wie en wat jullie zijn en hebben een diepe emotionele band met elkaar. Jullie geven elkaar veel zonder iets terug te verwachten. We noemen dit ook wel belangeloze vriendschap.
Opdracht: verdeel je vrienden in deze drie categorieën

Vandaag de dag gaat dit onderscheid nog steeds op. Loop je vriendenlijstje er maar eens op na en verdeel de namen die erop staan over deze drie categorieën.

Waarschijnlijk vormen de mensen in de derde categorie de kleinste groep op je lijstje. Dat is niet meer dan logisch, want om een sterke emotionele band op te bouwen moeten beide vrienden veel investeren en zichzelf bloot durven geven. Je stelt je kwetsbaar op in deze vorm van vriendschap, want door jullie emotionele verbondenheid heeft de ander ook de macht om jou diep te kwetsen.

Om die reden wordt de vriendschap zonder bijbedoelingen gezien als de hoogste vorm van vriendschap. Daardoor raken de verwachtingen ook hooggespannen en kun je het dus moeilijk vinden om “echte vrienden” te maken. Maar mensen raken niet van de ene op de andere dag sterk emotioneel verbonden met elkaar. Er gaat een traject aan vooraf en dat begint meestal met één van de andere twee soorten vriendschap. Dus in zekere zin zijn die “oppervlakkige” vriendschappen misschien nog wel belangrijker dan de derde soort.

De ideale vriendschap bestaat niet

Wie op zoek gaat naar een vriend waarmee hij echt alles kan delen, van hobby’s tot liefdesverdriet en van zakelijke successen tot de liefde voor natuurdocumentaires, komt van een koude kermis thuis. Zo iemand bestaat namelijk niet. Want ieder mens is uniek en heeft zijn eigen interesses, voorkeuren en opvattingen.

De jeugdvriend met wie je “alles” deelt, kan bijvoorbeeld van thrillers houden terwijl jij het liefst naar romantische comedy’s kijkt. Of hij is heel sportief terwijl jij liever op de bank hangt. Jullie hebben allebei een andere baan of de één heeft kinderen en de ander niet. Zo zijn er nog veel meer verschillen. En gelukkig maar, want anders zouden jullie elkaar na een tijdje niets meer te vertellen hebben.

Er altijd voor elkaar zijn, elkaars diepste gevoelens en geheimen kennen, altijd eerlijk tegen elkaar zijn en nooit ruzie hebben is ook een onhaalbaar ideaalbeeld. Je vriend is ook wel eens op vakantie of op een andere manier onbereikbaar en iedereen heeft zijn grote of kleine geheimen en gevoelens waar anderen niets van weten. Ruzie kun je niet altijd ontwijken en als je altijd eerlijk tegen elkaar bent krijg je het gegarandeerd een keer. Want soms kun je beter een leugentje om bestwil vertellen, ook aan vrienden.

De ideale vriendschap bestaat dus niet, maar de vriendschap zonder bijbedoelingen komt er dicht bij in de buurt. Streef daar dan ook gerust naar, want het is één van de meest bevredigende relaties die er zijn.

Volgende pagina: Vrienden maken


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/vriendschap/soorten-vriendschap.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon