Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > CV > Personalia

Chronologisch cv - Personalia

CV

Elk chronologisch cv begint met het kopje 'personalia':

     Personalia
Naam:   Hendrik Kloet (*1)
Adres:   Kerkstraat 1, 3555 AM  Dordrecht
Geboortedatum:   11 april 1971
Telefoonnummer:   010-1234567 / 06-12345678 (*2)
E-mailadres:   hkloet@xs4all.nl (*3)

Vroeger was het gangbaar dat je ook een kopje 'burgerlijke staat' opnam en nog steeds zijn er sollicitanten die vermelden of ze al dan niet getrouwd of samenwonend zijn. Dit is achterhaald, want deze privé-informatie is niet van belang voor het uitoefenen van je werk. Ook je nationaliteit hoef je tegenwoordig niet meer te vermelden.

Titel: wel of niet vermelden?

Als je een academische titel hebt, mag je die vermelden maar het is niet verplicht. Het voordeel is dat de werkgever in een oogopslag ziet dat je academisch geschoold bent. Als je ervoor kiest je titel te vermelden, dan doe je dat direct voor je naam onder het kopje 'Personalia'. Dus: drs. Hendrik Kloet. Let op: alleen academici vermelden hun titel.

Pasfoto meesturen?

Vroeger gold het als 'not done' om een foto mee te sturen met je cv als daar niet om gevraagd werd. De Sollicitatiecode van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsbeleid (NVP) zegt:

3.4 De arbeidsorganisatie verlangt van de sollicitant geen pasfoto voordat zij de sollicitant heeft uitgenodigd.

Het is dus zeker geen verplichting om al in je cv een pasfoto mee te sturen.

Tegenwoordig lijkt het echter gebruikelijker te worden op eigen initiatief toch een foto mee te sturen. Als je uiterlijk van belang is voor de baan waarop je solliciteert, dan kan het zeker geen kwaad. Stuur in ieder geval een nette officiële pasfoto van goede kwaliteit mee waarop je goed tot je recht komt. Stuur beslist geen vrolijke vakantiefoto of iets dergelijks.

Is het verstandig een pasfoto mee te sturen? Vergroot het je kansen? Dit zeggen de experts:

"Stuur geen pasfoto mee als daar niet om gevraagd wordt. Wordt deze wel verlangd, hecht dan een recente pasfoto (niet een of ander kiekje) met een stripje plakband aan het curriculum vitae. Vermeld voor alle zekerheid naam en adres op de achterkant, alsmede de advertentiecode en de functie waarnaar gesolliciteerd wordt."
Doeltreffend werven, solliciteren en selecteren, drs. C.J.J. Korswagen (1985)
"Ook noemen zij creativiteit en originaliteit als positieve kenmerken. Maar foto's meesturen en het gebruik van kleuren vergroten de kansen niet."
Onderzoek van Intermediair onder 149 personeelswervers (juni 2005)
"Referenties zijn bij een open sollicitatie niet nodig, een pasfoto en cijferlijsten evenmin."
Succesvol solliciteren, drs. B. Warms (1996)
"Gekleurd briefpapier en pasfoto’s zijn riskant, want veel selecteurs houden er niet zo van."
Intermediair (12 februari 2004)
"Het wordt steeds gebruikelijker om een foto van jezelf te plaatsen bij de personalia. Wil je dit, kies dan voor een duidelijke foto op pasfoto-formaat."
Werving & selectiebureau HRM Capabilities (2005)
"Neem een recente pasfoto van uzelf op in het CV (rechtsboven) waarmee u alvast een eerste indruk van uw voorkomen geeft en daarmee herkenningswaarde bij een sollicitatiegesprek."
P.J.M. Fontijn, bestuurslid van OAWS (een brancheorganisatie van bureaus voor werving, executive search en selectie) in het Sollicitatiehandboek van Stepstone (2005)

De meningen lopen dus nogal uiteen. Bij twijfel: niet doen.

Doe jij een pasfoto bij je cv?

Een online enquête (poll) onder bezoekers van een forum over het cv. Om te kunnen stemmen moet je je eerst registreren (gratis).

Volgende pagina: opleiding


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/cv/personalia.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon