Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > De recruiter > Gedrag

Hoe moet een sollicitant zich gedragen?

Recruiters

Maurice: "Ik heb een hekel aan sollicitanten die zich te amicaal opstellen. Probeer gewoon een goed evenwicht te vinden tussen formeel en informeel. Omdat wij intermediair zijn, zijn mensen wat informeler dan ze bij onze opdrachtgever zijn. Dat mag best van mij, maar ken je grenzen."

Daarnaast moet een sollicitant luisteren, en dat gaat vaak mis, zo menen alledrie de consultants.

Jeroen: "Luisteren is een onderdeel van jezelf verkopen. Vooral het goed luisteren naar een vraag blijkt moeilijker dan gedacht. Als ik een antwoord krijgt wat niet aansluit bij de vraag, dan stel ik de vraag later in het gesprek nog eens. En zo nodig nog een derde keer. Krijg ik drie keer een ander antwoord, dat vergroot dat iemands kansen niet."

Maurice: "Sommige kandidaten horen zichzelf wel erg graag praten. Probeer gewoon kort antwoord te geven op een vraag en laat je gesprekspartner uitspreken."

Nathalie: "Als je te gefocust bent op je eigen verhaal, luister je niet goed meer naar de vragen die je gesteld worden. Zeker omdat ik mensen detacheer in communicatiefuncties, is dat een belangrijk aspect. Als ze zelf dan niet kunnen communiceren, tja, dan hebben we een probleem."

Te lang vaag blijven. Jeroen:"Kandidaten die heel lang vaag blijven, vragen ontwijken of om de hete brij heen draaien die maken het zichzelf niet makkelijker, want ik krijg geen indruk van ze. Geef gewoon concreet antwoord op de vraag, ook al is het een lastig onderwerp. Als je ergens geen ervaring mee hebt, kun je dat maar beter direct zeggen en vervolgens aangeven hoe je dat denkt te compenseren."

Praat in de ik vorm. Nathalie: "Als ik iemand vraag wat hij zoal heeft gedaan in zijn vorige baan, dan verwacht ik dat iemand iets over zichzelf vertelt. Het is een tikkeltje verdacht als alle antwoorden veralgemeniseerd worden. Ik wil het woord 'ik' horen, niet 'wij'.

Jezelf zijn is belangrijk. Jeroen: "Probeer zoveel mogelijk jezelf te zijn. Het is prima om jezelf wat beter voor te doen, maar beperk het. Een selecteur prikt daar zo doorheen."

Je mag jezelf best kwetsbaar opstellen, vindt Nathalie, maar vergeet niet dat je op een sollicitatiegesprek zit. Ik kreeg eens iemand, wederom voor een communicatiefunctie, en die persoon vroeg ik iets over zichzelf te vertellen. Die kandidaat had zoiets van: 'Oh jee, nu moet ik mezelf gaan presenteren. Daar ben ik eigenlijk helemaal niet zo goed in.' Dat kan gebeuren, alleen kan je dat beter niet in zo'n gesprek laten merken. Dat is niet handig. Zeker niet als je solliciteert op een functie als communicatieadviseur."

Kijk uit met klagen. Nathalie: "Het kom nooit goed over als je bij mij of de werkgever gaat klagen over je oude werkgever. Soms hoor ik mensen die ergens vier jaar hebben gewerkt, en alleen maar negatieve dingen zeggen over dat werk. Dan denk ik: 'Waar ben jij in die vier jaar dan mee bezig geweest? Waarom ben je niet weggegaan?'

Samenvatting van de adviezen

Volgende pagina: Hoe gaat de selecteur te werk?


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/recruiter/gedrag.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon