Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Rijbewijs > Rijles > Spoedcursus

Snel je rijbewijs met een spoedcursus

Rijbewijs
Lesauto rijdt weg

De 'gewone' manier om je rijbewijs te halen is: elke week een uurtje rijles, driekwart jaar lang. Maar er zijn ook andere manieren om in korte tijd je rijbewijs te halen. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn:

Met een spoedcursus kun je normaalgesproken in een paar weken je rijbewijs halen. Maar er zijn zelfs rijscholen die adverteren met "rijbewijs in 10 dagen". Bedenk wel dat dat ook het nodige van jou vraagt. Tips voor efficiënte rijles kun je vinden in het artikel: "Rijbewijs halen met minder rijles".

De ervaring leert dat het geen zin heeft om langer dan 2 uur achter elkaar rijles te krijgen. Dat is te vermoeiend en op een gegeven moment leer je niets nieuws meer. Maar wat vrij goed werkt is samen met een medeleerling een halve dag les, waarbij je elk twee uur rijdt en twee uur oplet en meekijkt naar de verrichtingen van je medeleerling en de aanwijzingen van de instructeur.

Een spoedopleiding heeft alleen zin als jij redelijk snel kunt leren rijden. Dat betekent: urenlang luisteren, opletten, nadenken, informatie verwerken en oefenen. Vraag daarom als je een rijschool kiest speciaal naar een intakeles of test voor een spoedopleiding. Zodat de rijschool kan beoordelen of een spoedcursus bij jou gaat werken.

De spoedopleiding (sommige rijscholen noemen het een compactopleiding) vindt meestal overdag plaats. Daar moet je dus wel vrije dagen voor hebben.

Verkeersoefenterrein

Sommige spoedcursussen (bijvoorbeeld via de ANWB) beginnen op een verkeersoefenterrein. Daar kun je in een veilige omgeving met speciale auto's en onder toezicht van een "verkeerstoren" de basishandelingen leren: rijden met slippende koppeling, uit stilstand wegrijden, inparkeren, starten vanaf een helling, vloeiend snelheid minderen, terugschakelen en de bocht nemen, enzovoorts.

Dit heeft als voordeel dat je bepaalde manoeuvres net zo vaak kunt oefenen als jij wilt; en zonder dat je last hebt van verkeer om je heen. Een bijkomend voordeel is dat je vanaf het begin zonder instructeur naast je in de auto zit. Dat kan prettig zijn als je een hekel hebt aan iemand die naast je op je vingers kijkt. In ieder geval beheers je de auto zo uitstekend, voordat je het echte verkeer in gaat (en dan uiteraard wel met een instructeur).

De ANWB zegt: "Doordat je eerst, op een speciaal ingericht verkeersoefenterrein, in alle rust met de auto zelf leert omgaan, kun je daarna op de openbare weg ál je aandacht richten op belangrijke zaken als verkeersgedrag en verkeersinzicht."

Theorie

De theorie kun je zelf leren, wanneer en zo snel als je maar wilt. Lees daarvoor de studietips voor het theorie-examen. Maar met theorieles kan het sneller gaan, en is de slaagkans hoger. Sommige rijscholen bieden ook een theorie-spoedcursus aan.

Zorg er in ieder geval voor dat je het theoriecertificaat haalt vóórdat je met de praktijk-rijles begint. Anders gaan kostbare lesuren verloren als op de weg blijkt dat je de theorie nog niet beheerst.

Nog geen 18

Als je zodra je 18 jaar bent zo snel mogelijk wilt kunnen autorijden, dan is het zaak ruim een half jaar van tevoren alles te gaan plannen. Je doet dan een theoriecursus zodat je het theorie-examen kunt halen net nadat je 18 bent geworden. Bovendien kan je rijschool een datum voor het rijexamen bij het CBR reserveren.

Ook met de eerste rijlessen op een verkeersoefenterrein kun je al beginnen als je nog 17 bent.

Spoedexamen

Denk eraan dat de tijd tussen de aanvraag van het praktijkexamen en de examendatum normaalgesproken vrij lang is. Het CBR biedt wel de mogelijkheid van een spoedexamen (tegen geringe extra kosten), maar die is aan speciale voorwaarden verbonden. Je komt in aanmerking:

Maar geen nood! Sommige rijscholen hebben examendata vooraf 'ingekocht' en kunnen ervoor zorgen dat je snel aan de beurt bent. Het is wel slim om aan het einde van de rijlesperiode wat ruimte voor extra rijlessen te reserveren (zowel bij de rijschool als in jouw agenda), zodat ze je nog kunnen bijspijkeren als het leren autorijden toch wat minder snel gaat dan je gedacht had.

Auteur: René Pijlman


Bron: www.leren.nl/dossier/rijbewijs/rijles/spoedcursus.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon