Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Rijbewijs > Theorie > Studietips

Studietips voor het theorie-examen

Rijbewijs

Er zijn veel boeken en websites met inhoudelijke informatie voor het theorie-examen voor het rijbewijs. Maar hoe kun je nu het beste studeren om je voor te bereiden op het examen? Hier geven we je studietips voor de theorie. Dit is bovendien een goede voorbereiding voor je rijles en het rijexamen. Maar laten we bij het begin beginnen...

Wat is het moeilijkste van autorijden?

Wat is het moeilijkste van autorijden? Is dat de auto bedienen? Het gedrag van andere weggebruikers? De regels kennen? Nee!

Het moeilijkste van autorijden is: informatie verwerken.

Dat merk je zodra je bij je rijles voor het eerst het echte verkeer ingaat. Er gebeurt van alles voor je, naast je, achter je. Je rijdt op een kruispunt af. Je wordt over de trambaan ingehaald door een taxi. Er rijden twee fietsers voor je op de weg. Er kleeft een pizzakoerier aan je achterbumper. Een tegenligger wil oversteken. Verderop is iemand straatje aan het keren en er komt een tram aan, ondertussen ben je 15 verkeersborden gepasseerd en vraagt de instructeur: "Zie je dat lege parkeervak aan de overkant? Ga daar maar eens parkeren." Paniek!

In het begin zijn alle indrukken en ervaringen nieuw. Je moet over elk stukje informatie nadenken. Je moet over elke handeling nadenken. En de dingen om je heen gebeuren te snel. Je natuurlijke neiging is minder informatie toe te laten, dat wil zeggen: minder om je heen te kijken. Maar kijken is nu juist het belangrijkste van autorijden en vandaar dat de instructeur zal zeggen: "Kijken, kijken, kijken!"

Waarom kunnen je hersenen in het begin de informatie niet snel genoeg verwerken? Dat komt doordat de kennis op een andere manier jouw hersenen ingaat dan je het in de praktijk nodig hebt. Het gaat erin als tekst. Een verhaal. Rijtjes regels. Maar in de praktijk gebeuren er allerlei dingen door elkaar en tegelijk. Je hebt niet de tijd om alle verhalen, regels en rijtjes uit het theorieboek af te lopen. Je hersenen moeten leren snel de juiste beslissing te nemen in een bepaalde situatie. Dat is wat er gebeurt bij rijles. Door veel lesuren te maken wordt de patroonherkenning in je hersenen getraind.

Maar rijles is duur. Daar kun je zelf wat aan doen: efficiënte rijles begint met het actief bestuderen van de theorie. Zodat er niet alleen verhalen, rijtjes en regels in je hoofd zitten als je de lesauto instapt, maar ook beelden, praktijksituaties en handelingen.

Dat heb je ook nodig voor het theorie-examen: er wordt niet naar rijtjes en regels gevraagd, maar een beslissing in een bepaalde verkeerssituatie.

theorieboek, pen en papier

OK, genoeg gepraat, pak je boeken en aan de slag...

Breng de stof in kaart

Studeren is niet hetzelfde als alles lezen van pagina 1 tot pagina 200. Begin met je te oriënteren: blader door je theorieboek en verken de stof:

Maak een visueel schema van de stof. Daarmee breng je de belangrijkste begrippen en verbanden in kaart, zodat je in één oogopslag structuur ziet in de informatie. Met een visueel schema kun je beter nadenken en leren.

In een visueel schema stel je begrippen bijvoorbeeld voor met een symbool, een woord of een korte zin in een cirkel. Een "begrip" kan van alles zijn, zoals:

Een lijn tussen twee begrippen geeft een relatie aan. De betekenis van de relatie geef je aan met een symbool, een woord of een korte zin op de lijn. Het kan een vage relatie zijn ("veilig rijden in een woonerf"), of een heel concrete ("stoppen").

Bedenk vragen en leerdoelen

Een goede manier om te beginnen is een oefenexamen doen. Daarmee krijg je een indruk van het soort vragen dat wordt gesteld bij het theorie-examen en weet je bij het lezen van je theorieboek waar je op moet letten.

Als in het theorieboek bijvoorbeeld staat: "in een woonerf is de maximum snelheid 'stapvoets' (ca. 15 km/uur)", leer dan niet alleen dit feit uit het hoofd, maar stel jezelf vragen, zoals:

Verzamel al je vragen in een vragenbank. Die kun je later gebruiken omjezelf telkens een vraag te stellen en het antwoord te toetsen.

Bestudeer en verwerk de stof

Lees doelgericht: zoek antwoord op de vragen die je jezelf gesteld hebt. Bijvoorbeeld: welke bijzondere regels gelden er in een woonerf? Probeer eerst zelf het antwoord te bedenken. Wat weet je al van een woonerf? Welke bijzondere regels zouden er kunnen zijn? Zoek daarna het antwoord in het boek.

Sta even stil bij de regels die je niet zelf bedacht had. Probeer je een concrete voorstelling te maken van verkeerssituaties waarin je die regels moet toepassen. Een beeld zul je beter onthouden dan een rijtje regels dat je probeert te 'stampen' (herhalen).

Maak een samenvatting. Maak een verkorte weergave in je eigen woorden van de hoofdzaken van de stof. Bijvoorbeeld over de bijzondere regels in een woonerf:

Makkelijker onthouden

Verkeerssituaties zijn ideaal om te verbeelden. Gebruik je fantasie en bedenk allerlei concrete verkeerssituaties waar je in terecht kunt komen. Bijvoorbeeld het verhaal dat we hierboven vertelden over de rijles op een drukke weg en de instructeur die zegt "ga daar aan de overkant maar eens parkeren". Doe je ogen dicht en stel je de situatie zo levendig mogelijk voor. Alsof het een film is waar je in zit.

Maak een visueel schema met de belangrijkste elementen van de situatie: de brommer die achter je rijdt, een taxi op de trambaan, stoppen, oversteken, inparkeren, enzovoorts. Vraag je nu voor elk van die dingen af wat je ermee moet. Mag je zomaar stoppen om de weg over te stekken naar een parkeerplaats? En wat doe je dan met die brommer achter je? Zoek de antwoorden op in de theorie. Maak het visueel schema compleet met de verkeersregels waarmee je bij elk element rekening moet houden.

Bedenk dan wat je in de praktijk moet doen. Bijvoorbeeld: stoppen, de taxi en de brommer laten passeren, kijken, richting aangeven, oversteken, weer stoppen, kijken, inparkeren. Stel je dit weer zo realistisch mogelijk voor, inclusief alle handelingen die je als chauffeur verricht (remmen, kijken, richtingaanwijzer bedienen, schakelen, ...). Draai de hele film opnieuw af en doe dit net zolang tot je in je fantasie alle handelingen vloeiend verricht.

Een hele rij verkeersregels kun je goed onthouden met de verhaaltechniek, waarbij je een aantal beelden en associaties in een verhaal vervlecht.

Neem tijdens het studeren af en toe een pauze, anders kunnen je hersenen het allemaal niet verwerken. Roep wat je geleerd hebt terug in het geheugen, voordat je verder gaat met studeren. Daardoor zul je nieuwe kennis beter onthouden.

Oefenen

En dan: het theorie-examen oefenen. Maar in deze volgorde: eerst de theorie bestuderen, dan examens oefenen.

Liever een cursus?

Als dit soort zelfstudie je zwaar valt, dan is het misschien een beter idee om theorieles te nemen bij je rijschool.

Auteur: René Pijlman


Bron: www.leren.nl/dossier/rijbewijs/theorie/studietips.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon