Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Beroepen > Schoonheidsspecialiste > Opleiding

Opleiding voor schoonheidsspecialiste

Als schoonheidsspecialiste (of schoonheidsspecialist) voer je verzorgende, ontspannende en cosmetische behandelingen uit aan het lichaam en gezicht. Je verzorgt de huid, brengt make-up aan en masseert gezicht en lichaam. Je geeft advies voor de behandeling van huidproblemen en je verkoopt (cosmetische) producten. Je geeft de klanten een persoonlijke, deskundige en hygiënische behandeling.

Wat is het voor opleiding?

De officiële landelijk erkende opleiding voor de kwalificatie schoonheidsspecialiste valt onder de WEB, de Wet Educatie en Beroepsonderwijs. Het is een driejarige MBO-opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL) op niveau 3. Het studieprogramma bevat zowel theorie als praktijk en bestaat uit de volgende verplichte deelkwalificaties (modules):

Naast deze deelkwalificaties loop je ook stage bij een leerbedrijf (officieel heet dat beroepspraktijkvorming). Deze stage beslaat minimaal 20% en maximaal 60% van de opleidingsduur en kan tijdens of na het volgen van de opleiding plaatsvinden. Je wordt begeleid door de school.

Er zijn verschillende andere opleidingen, cursussen en trainingen die opleiden tot schoonheidsspecialiste. De duur van deze opleidingen varieert van één tot twee jaar. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het opleidingsinstituut, de vooropleidingseisen en de status van de opleiding. Let bij het vergelijken van opleidingen op of ze opleiden voor het erkende MBO-diploma volgens de WEB.

Wat leer je?

Theorie schoonheidsverzorging
Alles wat je dient te weten over het menselijk lichaam wordt aangeleerd. In de theorielessen onder andere natuurwetenschappen, cel en weefselleer / micro-biologie, anatomie / fysiologie, dermatologie, theorie schoonheidsverzorgende behandelingen, hygiëne arbeidsomstandigheden en milieu, HAM, theorie hand-, nagels- en voetverzorging en warenkennis.

Praktijk gezichtsbehandeling
Diverse methoden van cosmetische reiniging, hygiëne, verven van wimpers en wenkbrouwen, shapen / modellatie van de wenkbrouwen, harsen van het gelaat, het opleggen van maskers en of pakkingen, massage van gelaat, hals en decolleté, make-up en werken met apparatuur. Tijdens de praktijklessen wordt gewerkt met modellen, die behandeld worden als echte klanten.

Praktijk lichaamsbehandeling
Onder andere lichaamsmassage, harsen van het lichaam en hygiëne. Je leert werken met de technieken en de apparatuur die gebruikt worden binnen de schoonheidsverzorging.

Cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging
Onder andere verzorgen/modelleren van de nagels van handen en voeten, massage van handen en armen, massage van de voeten en lakken van de handnagels en teennagels.

Bedrijfsmatige kant
Afhankelijk van de keus die je maakt kent de opleiding volg je vakken die te maken hebben met de bedrijfsmatige kant van het beroep. Bijvoorbeeld financieel management, bedrijfsadministratie, inkoop en verkoop. Als je ooit een eigen salon wilt beginnen dan komt Algemene Ondernemersvaardigheden (AOV) of MKB Commerciële vaardigheden goed van pas.

Stage
Naast de lessen op school doe je ook praktijkervaring op door de stage die je volgt in erkende leerbedrijven, bijvoorbeeld een schoonheidssalon, beautycentrum of zonnebankinstituut. Tijdens je stages doe je ervaring op en breng je in de praktijk wat je op school hebt geleerd. Je leert om te gaan met mensen in allerlei beroepssituaties en kunt gaandeweg de opleiding met steeds meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid werken.

Wat kun je met de opleiding?

Als je het diploma schoonheidsspecialiste hebt gehaald, kun je als werknemer aan de slag in een schoonheidssalon, beautycentrum / beautyfarm, of in een kliniek voor plastische chirurgie. Je kunt ook een eigen praktijk of salon beginnen.

Het is ook mogelijk om versneld het diploma (allround-)kapper te behalen.

En je zou vertegenwoordiger van producten voor schoonheidsverzorging kunnen worden.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Je hebt toegang tot de MBO-opleiding schoonheidsspecialiste als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's of bewijzen:

Als je schoonheidsspecialiste wilt worden door een andere opleiding dan de MBO-opleiding te volgen, kun je voor de toelatingseisen het beste informeren bij de onderwijsinstelling. Er zijn namelijk veel verschillende opleidingsorganisaties, die allemaal andere vooropleidingseisen hanteren.

Zie ook

Bronnen: ROC Zadkine, Rotterdam; Gelders Opleidingsinstituut; YouChooz.

Trefwoorden: schoonheidsspecialist, schoonheidspecialiste, schoonheidspecialist, schoonheidsverzorging, schoonheidsspecialiste.

Auteur: René Pijlman


Bron: www.leren.nl/artikelen/2004/opleiding-schoonheidsspecialiste.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon