Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Beroep > Tandarts > Wat houdt dat in?

Tandarts: wat houdt dat beroep in?

Als tandarts controleert en behandelt u gebitten. U kijkt of uw patiënten ziekten of afwijkingen hebben aan hun tanden, kiezen, tandvlees of slijmvliezen in de mondholte. Denk daarbij aan tanden die scheef staan door een te smalle kaak of aan ontstoken tandvlees. U vult gaatjes, plaatst kronen en bruggen. Ook trekt u tanden en kiezen.

Bent u een zelfstandig ondernemer, dan werkt u als tandarts in uw eigen praktijk of in een groepspraktijk. Soms werkt u bij een afdeling tandheelkunde van een ziekenhuis of bij een regionale instelling voor jeugdtandverzorging. Meestal geeft u leiding aan een of meer tandartsassistenten. Bij uw werk heeft u contact met huisartsen, orthodontisten en kaakchirurgen.

Bij een patiënt die heeft plaatsgenomen in de behandelunit, bekijkt u eerst of er problemen zijn. Dat doet u met een speciaal spiegeltje en een 'haakje'. Ook kunt u op röntgenfoto's zien of er afwijkingen zijn aan het gebit of in de mondholte. U vertelt de patiënt wat er aan de hand is en wat u eraan gaat doen. Voor de behandeling geeft u de patiënt eventueel een plaatselijke verdoving. Bij het vullen van gaatjes gebruikt u een elektrische boor en vulmiddelen. Op zwakke tanden en kiezen plaatst u kronen of bruggen. Ook zorgt u ervoor dat patiënten met een kunstgebit goed kunnen kauwen. Soms verwijst u patiënten door naar een mondhygiënist, huisarts, orthodontist (voor beugels) of kaakchirurg (voor operaties). Ook geeft u uw cliënten advies en uitleg over mondverzorging.

Vereiste capaciteiten

Arbeidsomstandigheden

U werkt in uw eigen praktijkruimte, in de behandelruimte van een ziekenhuis of school of in een speciaal ingerichte bus. Bij spoedgevallen werkt u soms 's avonds of 's nachts. Af en toe heeft u weekenddienst. U moet vaak lange tijd achter elkaar zeer aandachtig werken. Bij uw werk draagt u handschoenen en een mondkapje.

Salarisindicatie

Opleiding tot tandarts

Tandheelkunde (WO-ba)
Opleidingsniveau: WO
Type onderwijs: Voltijd
Soort opleiding: Dit is een bachelor-opleiding.
Studiebelasting: 300 ECTS-studiepunten (de studielast van één jaar voltijdstudie bedraagt 60 ECTS-punten)
Toelatingseisen: Profielen:

VWO-Natuur en Gezondheid
VWO-Natuur en Techniek - biologie 1, 2

De opleiding Tandheelkunde is gericht op tandheelkundige problemen. Centraal staat de vraag hoe deze problemen worden opgelost. Belangrijke aandachtspunten zijn: preventie, diagnose en wetenschappelijk verantwoorde behandeling van patiënten. U krijgt een algemene medisch-biologische basisscholing, gecombineerd met tandheelkundige praktische vorming.

Bron: UWV WERKbedrijf, juli 2004.

Auteur: René Pijlman

Zie ook:


Bron: www.leren.nl/artikelen/2004/tandarts.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon