Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Afvallen > beweeglijkheid

Gezond afvallen door beweeglijkheid

Een streng dieet of intensief sporten is niet per se nodig: alledaagse beweeglijkheid kan voldoende zijn om overgewicht tegen te gaan. Gezond afvallen kan heel eenvoudig zijn: even staan in plaats van zitten, een stukje lopen, winkelen, opruimen, wat friemelen en freubelen kan het verschil maken tussen een gezond gewicht en overgewicht. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse wetenschapper James Levine.

Het is een opmerkelijke conclusie. Sinds mensenheugenis is het advies: gezond eten, minder eten en meer sporten. Het lijkt niet bij iedereen te werken. Uit zowel Brits als Nederlands onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die minder gingen eten, dikker zijn geworden. En er zijn mensen die nauwelijks sporten, stevig eten, en toch niet aankomen.

Afvallen draait om: meer energie kwijtraken dan je inneemt

Er zijn volgens Levine drie manieren om energie kwijt te raken:

  1. Natuurlijk energieverbruik voor de ademhaling, stofwisseling, onderhoud van cellen, bloedsomloop, de hersenen en het lichaam op temperatuur houden.
  2. Sporten en intensief bewegen.
  3. Alledaagse lichaamsbeweging: lopen en staan, wandelen en winkelen, friemelen en praten. Hij noemt het NEAT: non-exercise activity thermogenesis. De energie die we verbranden voor alles behalve slapen, eten en sporten.

Uit zijn onderzoek is nu gebleken dat de alledaagse lichaamsbeweging veel meer invloed heeft op de energiebalans dan eerder werd aangenomen.

Het onderzoek

Levine nam twee groepen mensen die niet sportten: 10 mensen die te dik waren en 10 mensen met een gezond gewicht. Ze werden volgehangen met meetinstrumenten die voortdurend hun beweging in de gaten hielden. Ze kregen allemaal dezelfde maaltijden.

Wat bleek? De dikke mensen zaten meer op de bank dan de dunne. De dunne mensen waren beweeglijker. Ze stonden langer en waren meer in de weer. Het verschil in energieverbruik was 350 calorieën per dag, ongeveer de energie-inhoud van een bord macaroni met ham en kaas.

De conclusie: een goed gewicht houden of zelfs afvallen lukt misschien al door een beetje beweeglijk te blijven. Speel een stukje gitaar, ga een kast opruimen, winkelen, dansen, ...

Dit is goed nieuws voor iedereen die worstelt met de laatste trends in de wereld van diëten, zoals het Atkins dieet, South Beach dieet en andere manieren om te lijnen die gebaseerd zijn op zelfbeheersing.

Aanbevolen websites

Bronnen

Auteur: René Pijlman


Bron: www.leren.nl/artikelen/2005/afvallen-door-beweeglijkheid.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon