Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Beroepskeuzetest > Iets voor jou?

Beroepskeuzetest iets voor jou?

Je kunt op Internet een beroepskeuzetest doen om te onderzoeken welk beroep iets voor jou zou zijn.

Wat wordt er getest?

Een goede beroepskeuzetest onderzoekt:

De meeste beroepskeuzetesten zijn eigenlijk geen echte testen, maar interviews. De test onderzoekt niet of je creatief bent, maar vraagt het jou.

Een bepaalde beroepskeuzetest is misschien niet geschikt voor jou

Er zijn verschillende soorten testen, met verschillende soorten vragen. Niet iedereen kan overweg met elke vraag.

Je kunt bijvoorbeeld vragen krijgen waarbij je wordt gedwongen te kiezen uit twee beroepen, die je allebei niet aanstaan. Of je moet jezelf vergelijken met anderen, waarbij sommige mensen zich te laag inschatten.

Veel testen vragen naar je voorkeuren. Wat zou je willen doen? Zou je dit of dat beroep leuk vinden? Maar aan elk beroep kleven positieve en negatieve kanten en aan welke denk je aan op het moment dat de vraag wordt gesteld?

Een andere categorie vragen is: "wat zou je doen als...?", "wat zou je doen in die en die situatie?" Veel mensen zijn geneigd te antwoorden hoe ze zich zouden willen gedragen, in plaats van hoe ze zich in werkelijkheid gedragen.

Een test die jou een geweldig advies geeft, stuurt iemand anders het bos in. Er bestaat geen universele beroepskeuzetest die iedereen goed helpt.

Neem de testen met een korreltje zout

Ben jij net als veel mensen nieuwsgierig naar het 'advies' dat volgt uit een beroepskeuzetest? Misschien ontleen je er de hoop aan dat de test een oplossing biedt voor al je twijfels, zorgen en onzekerheden. Dat is onterecht. Als je een paar vragen verkeerd beantwoordt, kan de test een compleet verkeerd resultaat geven.

Wat kun je van een beroepentest verwachten? Hoe moet je het resultaat interpreteren?

Hou er rekening mee dat een beroepskeuzetest je probeert in te delen in een beperkt aantal categorieën, volgens een of ander model. Maar je past nooit precies in een categorie. Elk mens is uniek en heeft unieke kwaliteiten. Laat je nooit door een test ontmoedigen.

De testen zijn gebaseerd op verschillende modellen en invalshoeken. Het is verstandig om een aantal verschillende beroepskeuzetesten te doen en de resultaten te vergelijken.

De meeste testen stellen je wat algemene vragen over beroepen en interesses. Ze zijn doorgaans niet precies genoeg om onderscheid te kunnen maken tussen soortgelijke beroepen, bijvoorbeeld op het gebied van scheikunde vs. natuurkunde, of Engels vs. Frans.

Een beroepskeuzetest kan je op ideeën brengen en goede suggesties geven, maar daar houdt het mee op. Jij kent jezelf beter dan welke test ook. Zie een test als een hulpmiddel voor zelfonderzoek, meer niet.

Wat zeggen de experts?

In onze online cursus "Loopbaankeuzes - Ontdek wat voor werk je echt wilt doen" zeggen twee geïnterviewde loopbaanadviseurs het volgende over online beroepskeuzetesten.

Els Ackerman: "Het is niet zinvol om een beroepskeuzetest als enige uitgangspunt te nemen. Daarvoor is het teveel een momentopname. Hooguit kun je de uitslag van de test gebruiken als handvat voor een gesprek met een loopbaanadviseur. Zelf gebruik ik vrijwel geen tests, ik werk liever als facilitator waarbij de cliënt door het gesprek meer zelfinzicht krijgt."

Madelon van Kooten van Morgenster: "Testen kunnen je inzicht geven in je sterke en zwakke kanten. Maar als je ergens goed in bent, betekent dat niet automatisch dat je daar ook gelukkig van wordt. Het is veel belangrijker om uit te zoeken waar je energie van krijgt, wat bij jou het vuur doet branden. Je moet je loopbaankeuze dus niet laten bepalen door de uitslag van een beroepskeuzetest."

Aanbevolen websites

Auteur: René Pijlman


Bron: www.leren.nl/artikelen/2005/beroepskeuzetest-iets-voor-jou.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon