Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Creativiteit > Creatiever worden

Vier manieren om creatiever te worden

Eigenlijk is iedereen voortdurend creatief: geen twee gedachten zijn ooit hetzelfde. Toch noemen we sommige mensen 'creatief' en denk je misschien dat je dat zelf niet bent.

Creativiteit is niet alleen weggelegd voor schrijvers en kunstenaars. Creativiteit is een professionele competentie waarover je ook in minder tot de verbeelding sprekende beroepen moet beschikken. Creativiteit betekent dan ook niet een regelmatige inval van genialiteit, maar eerder dat je met oorspronkelijke oplossingen aan komt zetten die relevant zijn voor je werk. Iedereen is van nature creatief en kan leren zijn creatieve vaardigheden beter te benutten.

Psychologisch onderzoek heeft vier manieren opgeleverd waarmee je tot wel 10 keer creatiever kunt worden:

  1. Onthoud ideeën die je te binnen schieten
  2. Daag jezelf uit
  3. Verbreed je kennis en vaardigheden
  4. Omgeef jezelf met gevarieerde prikkels

1. Onthoud ideeën die je te binnen schieten

Je kent dat wel: onder de douche schiet je een idee te binnen, maar later achter je bureau denk je er niet meer aan. Het belangrijkste dat creatieve mensen van de rest onderscheidt is dat ze geleerd hebben aandacht te schenken aan ideeën die bij ze opkomenen ze te onthouden .

Je kunt creatiever worden met simpele hulpmiddelen: zorg dat je altijd pen en papier bij de hand hebt. Of moderner: een smartphone. Je hoeft niet een heel verhaal te schrijven. Je bent creatiever als je ideeën noteert in een mind map.

Nieuwe ideeën komen vooral onder bepaalde omstandigheden naar boven. Voor veel mensen is dat in bed, onder de douche of onderweg. Anderen hebben rust nodig, of inspiratie van een mooie omgeving. Wat jouw ideemomenten ook zijn, zorg dat je nieuwe ideeën die bij je opkomen meteen kunt vastleggen.

2. Daag jezelf uit

Versnel de stroom van nieuwe ideeën door jezelf uit te dagen. Dat wil zeggen: breng jezelf in een moeilijke situatie waarin wat je probeert waarschijnlijk niet helemaal lukt. Onder druk van de uitdaging zoekt je brein naar oplossingen die in andere situaties werkten.

Zo kun je creativiteit in een groep bevorderen door een open vraag te stellen. Het beste werkt een vraag die eigenlijk nooit afdoende beantwoord is. Vraag bijvoorbeeld niet om "drie mogelijke namen voor het nieuwe product", maar vraag om "zoveel mogelijk namen".

Een andere interessant idee is onoplosbare problemen voorleggen. Bijvoorbeeld:

Het gaat er natuurlijk niet om een echte oplossing te vinden, maar dit soort uitdagingen stimuleren de stroom verse ideeën.

3. Verbreed je kennis en vaardigheden

Creativiteit ontstaat door kennis en vaardigheden toe te passen in nieuwe situaties. Maar daarvoor moet je die kennis en vaardigheden wel hebben. Hoe meer je weet en kan, des te creatiever zul je zijn.

Veel mensen zijn van nature geneigd alleen nieuwe dingen te leren op een beperkt terrein. Verbreed je kennis! Volg eens een cursus of lees een boek over een onderwerp waar je nog niets vanaf weet. Leren.nl is natuurlijk een goed startpunt.

4. Omgeef jezelf met gevarieerde prikkels

Je kunt je creativiteit bevorderen door je te omgeven met verschillende prikkels. En minstens zo belangrijk: verander die prikkels regelmatig.

Zet eens wat grappig speelgoed op je bureau als je aan het werk bent. Luister naar andere muziek. Lees dagelijks gevarieerde weblogs. Je mag het afleiding noemen, maar het is een grote bron van creativiteit.

Bron: Creativiteit vangen, Psychology Today, juli/augustus 1996.

Auteur: René Pijlman

pijl

Creatief denken

Stel je eens voor... Dat zinnetje is de bron van heel veel creativiteit. In deze cursus zul je al snel merken dat je veel creatiever bent dan je denkt! Je leert hoe je in je eentje je creativiteit kunt ontwikkelen en gebruiken.

Verder lezen: goede websites over creativiteit.


Bron: www.leren.nl/artikelen/2005/creatiever-worden.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon