Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Biologie > Dieren > Berberaap

Berberaap - erop of eronder

De berberaap wordt door de illegale dierenhandel met uitsterven bedreigd. Jonge berberaapjes worden in de bossen van Marokko gevangen en naar Europa gesmokkeld. Daar worden de aapjes in Franse, Belgische of Nederlandse huiskamers gehouden, hoewel dat streng verboden is. Als blijkt dat een aap geen leuk huisdier is worden de eerst zo schattige diertjes al gauw bij een opvangcentrum aangeboden. Of ze worden gewoon op straat of in het bos gedumpt.

Victor vlooit Rizzly
© foto Ivonne Weststeijn, Stichting AAP

Berberapen horen in de bossen van Marokko en Algerije. Daar ligt het verleden én de toekomst van deze unieke en prachtige diersoort. 30 Jaar geleden waren er 17.000 berberapen in het Midden-Atlasgebergte van Marokko, nu nog slechtst 8.000 dieren. De kritische grens voor overleving is bereikt. Nú ingrijpen is noodzakelijk om het uitsterven van de berberaap te voorkomen.

De berberaap:

En de illegale handel in jonge berberaapjes:

Stichting AAP

Victor vlooit Rizzly
© foto Ivonne Weststeijn, Stichting AAP

Stichting AAP voert campagne om de illegale handel in berberapen te stoppen. AAP voert overleg om de berberaap de hoogste graad van bescherming te geven in het internationale handelsverdrag voor bedreigde diersoorten (CITES). CITES heeft tot doel diersoorten van uitsterven te behoeden.

Ook werkt AAP samen met de Marokkaanse en Spaanse overheid om de grenzen beter te controleren, teneinde de smokkel van illegale dieren terug te dringen. Tot slot lichten we toeristen voor die in Marokko in aanraking komen met berberaapjes en in de verleiding zouden kunnen komen een aapje te kopen.

Auteur: Christine Kraft (stichting AAP), mei 2009


Bron: www.leren.nl/artikelen/2009/berberaap.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon