|
De berberaap wordt door de illegale dierenhandel met uitsterven bedreigd. Jonge berberaapjes worden in de bossen van Marokko gevangen en naar Europa gesmokkeld. Daar worden de aapjes in Franse, Belgische of Nederlandse huiskamers gehouden, hoewel dat streng verboden is. Als blijkt dat een aap geen leuk huisdier is worden de eerst zo schattige diertjes al gauw bij een opvangcentrum aangeboden. Of ze worden gewoon op straat of in het bos gedumpt.
© foto Ivonne Weststeijn, Stichting AAP |
Berberapen horen in de bossen van Marokko en Algerije. Daar ligt het verleden én de toekomst van deze unieke en prachtige diersoort. 30 Jaar geleden waren er 17.000 berberapen in het Midden-Atlasgebergte van Marokko, nu nog slechtst 8.000 dieren. De kritische grens voor overleving is bereikt. Nú ingrijpen is noodzakelijk om het uitsterven van de berberaap te voorkomen.
BERBERAAP - macaca sylvanus (ook wel aangeduid met zijn Franse naam: magot) | |
Leefgebied: bosgebieden in Noord-Afrika (Atlas- en Rifgebergte) tot wel 2000 m. hoogte en Zuid-Spanje (Gibraltar) Leefwijze: in bomen (voornamelijk cederbossen), op de grond en op rotsen Uiterlijk: geelgrijs tot grijsbruin, geen staart. Dikke vacht, als bescherming tegen de kou in het hooggebergte. Grote wangzakken om voedsel in te bergen Lengte en gewicht: circa 50 cm. lang, vrouwtjes wegen 10-11 kg., mannetjes 15-17 kg. Sociaal gedrag: hiërarchische groepen (groepen met een duidelijke leider). Zowel bij de mannen als de vrouwen bestaat een constante strijd om in rang te klimmen, met als gevolg veel ruzie en gegil. Elkaar vlooien dient om de ruzies weer bij te leggen of nieuwe bondgenootschappen te sluiten. De mannetjes voeden de jongen op zodra deze gespeend zijn. Voedsel: berberapen zijn omnivoor. Ze eten zowel wortels, planten, bladeren, noten, kruiden, fruit en paddenstoelen als allerlei insecten Geschiedenis: de berberaap hoort tot het geslacht van de makaken, dat vele soorten telt, maar is de enige soort in Afrika én Europa. In het verleden hebben berberapen de hele Spaanse zuidkust bevolkt, maar tegenwoordig leeft er uitsluitend nog een kolonie op de rots van Gibraltar. Vanwege een oud Brits bijgeloof dat Gibraltar niet langer Engels zal zijn zodra de apenkolonie weg is, worden de dieren gekoesterd. |
© foto Ivonne Weststeijn, Stichting AAP |
Stichting AAP voert campagne om de illegale handel in berberapen te stoppen. AAP voert overleg om de berberaap de hoogste graad van bescherming te geven in het internationale handelsverdrag voor bedreigde diersoorten (CITES). CITES heeft tot doel diersoorten van uitsterven te behoeden.
Ook werkt AAP samen met de Marokkaanse en Spaanse overheid om de grenzen beter te controleren, teneinde de smokkel van illegale dieren terug te dringen. Tot slot lichten we toeristen voor die in Marokko in aanraking komen met berberaapjes en in de verleiding zouden kunnen komen een aapje te kopen.
Auteur: Christine Kraft (stichting AAP), mei 2009
Bron: www.leren.nl/artikelen/2009/berberaap.html
Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon