Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Leren en studeren > Snellezen > Diagonaal lezen

Leestechniek 3: diagonaal lezen

Snellezen

Een andere veelgebruikte leestechniek is diagonaal lezen. Het wordt ook wel scannen genoemd. De techniek is gebaseerd op hoe we zien. Als je achter je computer aan het werk bent, kijk je naar de monitor. Maar dat is niet het enige dat je ziet. Je ziet ook je bureau, je toetsenbord en dat kopje koffie dat op je bureau staat.

Hetzelfde doe je in het verkeer. Als je in de auto zit, let je op wat er voor je gebeurt, maar je ziet ook dat aan weerszijden van de weg bomen staan, dat er borden boven de weg hangen, dat er een zijstraat aankomt, dat er een fietser op het fietspad naast de weg rijdt...

Zelfs de auto die achter je rijdt en wil gaan inhalen, zie je. Zodra hij met zijn manoeuvre begint, registreer je dat en onderneem je actie. Je focust dan ineens meer op die auto, want die is heel even van meer belang dan de zijstraat in de verte of de borden boven de weg. Toch zie je ook dan al die andere dingen nog.

Dat kan met tekst ook, alleen kijk je dan naar de tekst en onderneem je actie bij sleutelwoorden of andere opvallende elementen. Dat is diagonaal lezen.

Oefening

Neem een hoofdstuk uit een van je boeken op de stapel en volg de onderstaande stappen.

Je kijkt dus naar de tekst zonder hem te lezen, en de belangrijke dingen vallen je vanzelf op. Tenminste, als je van tevoren je leesdoel hebt bepaald. Want alleen dan weet je precies waar je naar op zoek bent en welke woorden daarvoor van belang kunnen zijn. Ook hier geldt: hoe nauwkeuriger je leesdoel omschreven is, hoe sneller je de juiste informatie vindt.

Terug naar de hoofdpagina.


Bron: www.leren.nl/cursus/leren_en_studeren/snellezen/diagonaal-lezen.html

Copyright © 1999-2023 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon