Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Besluiten nemen > Onbewust

Onbewust nadenken

Besluiten nemen

Onderzoeker Ap Dijksterhuis, hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam:

"Snelle beslissingen, intuïtie en onbewust nadenken is iets (...) anders dan beslissingen die je in een 'split second' neemt. Het onbewuste heeft welk degelijk tijd nodig om informatie te verwerken.

Ons bewuste denkvermogen heeft volgens de huidige inzichten een zeer beperkte capaciteit. Het bewuste kan sterk focussen, maar als er veel informatie is of als er sprake is van tijdsdruk, raakt het snel overvoerd.

Het onbewuste daarentegen kan heel veel aan. Het pikt de hele dag door dingen op waarvan we ons pas later bewust worden, het kan complexe vaardigheden zoals autorijden of blind typen op de automatische piloot leren uit te voeren. En het kan grote hoeveelheden informatie verwerken en integreren.

Die informatie wordt in korte tijd 'netjes gemaakt': gecategoriseerd en op zijn waarde beoordeeld. Het onbewuste schept helderheid. En dat kan het weliswaar heel snel, maar het weet niet onmiddellijk het goede antwoord - zelfs 'intuïtie', als je het zo wilt noemen, heeft even tijd nodig."

(Dit citaat komt uit het artikel 'Onbewust nadenken' van Ellen de Bruin, gepubliceerd in NRC Handelsblad op 19 maart 2005.)

Volgende pagina: intuïtie


Bron: www.leren.nl/cursus/management/besluiten-nemen/onbewust-nadenken.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon