Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Introductie > Leidinggeven

Leidinggeven en management

Management

Leidinggeven is iets anders dan management. Leidinggeven staat voor visionair denken en doelbewust richting geven. Een leider inspireert en is in staat anderen voor zijn visie te winnen. Hij of zij zet de koers uit en bepaalt de doelstellingen om een organisatie (ook) op lange termijn succesvol te laten zijn. Een leider steekt de nek uit. Niet zelden is het een charismatische persoon die zich met krachtige statements in de schijnwerpers weet te plaatsen. Denk aan grote namen als Machiavelli maar ook toppers in eigen land zoals ex-Philips topman Jan Timmer of voormalig zakenman en politicus Herman Heinsbroek.

Bij management gaat het om het creëren van continuïteit. Een manager houdt de zaak draaiende. Hij organiseert, structureert en controleert, maakt plannen en rapportages en structureert het werk van alledag. Een manager schept de voorwaarden voor medewerkers om optimaal te presteren. Hij streeft naar stabiliteit en continuïteit en gaat grote risico's uit de weg.

Strategisch en tactisch

Leiders en managers werken op verschillende niveaus. In de hiërarchie strategisch, tactisch en operationeel opereert de leider op strategisch niveau (hij zet de ladder op de goede plaats) en de manager werkt op tactisch niveau (hij beklimt de ladder).

Kort gezegd:

Het komt natuurlijk voor dat één persoon zowel strategische als tactische kwaliteiten heeft maar vaak ligt het accent op één van de twee. Of een bedrijf een leider of manager nodig heeft, hangt af van de situatie. Een jong bedrijf dat de markt nog moet veroveren, heeft baat bij een krachtige leiderfiguur die kansen creëert en anderen enthousiast weet te maken voor innovatieve producten en diensten. Is een organisatie na een turbulente periode net gefuseerd met een ander bedrijf, dan is het waarschijnlijk beter af met een stabiele manager die rust brengt en de verschillende organisatieculturen weet te verenigen.

In de praktijk zien we vaak succesvolle combinaties van leider en manager. Denk aan het voormalig politieke duo Gerrit Zalm en Willem Vermeend of het tweetal Joop van den Ende en John de Mol. In de tijd dat ze samen Endemol startten was Van den Ende de spreekbuis en John de Mol het brein binnenshuis.

Volgende pagina: Modellen die werken


Bron: www.leren.nl/cursus/management/intro/leidinggeven.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon