Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Introductie > Myers-Briggs Type Indicator

Persoonlijke stijlen: Myers-Briggs Type Indicator

Management

Hoe komt het dat je bij de ene medewerker alles voor elkaar krijgt en bij de andere op weerstand en onbegrip stuit terwijl je hetzelfde doet? Om effectief richting te geven, is het belangrijk de persoonlijke stijl van medewerkers te begrijpen en er rekening mee te houden. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren en gevoeligheden. Dat is bepalend voor hoe iemand leiding en instructies ontvangt.

Een veelgebruikt model om persoonlijke voorkeurstijlen te achterhalen is de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Myers en Briggs gebruiken vier afzonderlijke schalen die iemands levenshouding en gedragsstijl weerspiegelen. Elke schaal bestaat uit twee voorkeuren. Elk mens gebruikt ze beiden, maar heeft een voorkeur voor één ervan.

1. Waar richt de persoon de aandacht op?

2. Hoe neemt de persoon de informatie op?

3. Hoe neemt de persoon beslissingen?

4. Hoe is de persoon gericht op de buitenwereld?

Door deze voorkeuren te combineren, ontstaan 16 verschillende types. Er bestaan geen goede of slechte voorkeuren en dus ook geen goede of slechte types.

De Myers-Briggs Type Indicator helpt managers hun eigen voorkeurstype en dat van hun medewerkers te doorgronden. Die kennis komt van pas bij:

Zie ook

Volgende pagina: teamrollen volgens Belbin


Bron: www.leren.nl/cursus/management/intro/myers-briggs.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon