Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Introductie > Transformationeel leiderschap

Transformationeel leiderschap: medewerkers ontwikkelen

Management

Moderne managementopvattingen bundelen de inzichten van bestaande modellen en theorieën en vullen ze aan met hedendaagse opvattingen. Een voorbeeld is het transformationeel leiderschap.

Aan de basis van het transformationeel leiderschap staat een inspirerende leider die medewerkers enthousiast weet te maken voor zijn visie, doelstellingen of actieplan. Dit type leider gaat verder dan het toelichten of uitdragen van een opvatting, hij geeft ook openheid over de beweegredenen áchter de visie. Hierdoor probeert hij medewerkers mee te nemen en een verandering (transformatie) in hun denken te weeg te brengen.

Dit type leider is vooral effectief in omgevingen met snel wisselende omstandigheden. Denk aan een roerige economische situatie waarin de markt van vandaag volstrekt anders kan zijn dan die van morgen. Zo'n omgeving vraagt om een leider die medewerkers motiveert en inspireert mee te denken en hen bovendien triggert op anticiperend vermogen. Om dit te bewerkstelligen heeft de manager een uitgebreid instrumentarium tot zijn beschikking, variërend van coaching tot zelfsturende teams.

Transformationeel leidinggeven verenigt de uitgangspunten van de Managerial Grid en het model van situationeel leidinggeven. Het gaat ervan uit dat zowel de persoonskenmerken van de manager als de omgeving en de rol van de medewerker bepalend zijn voor het succes van de manager en leider.

Volgende pagina: Motivatie


Bron: www.leren.nl/cursus/management/intro/transformationeel-leiderschap.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon