Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Participatief leidinggeven

Participatief leidinggeven

Gerelateerde Cursussen
Team beslist gezamenlijk

Leidinggevenden staan er soms heel alleen voor. Ze hebben een baas die hamert op omzet, kwaliteit, tevreden klanten, tevreden medewerkers, efficiencykortingen, innovaties... Ook medewerkers verwachten van alles van hun baas. Ze willen duidelijkheid over wat er moet gebeuren, wat de strategie voor de komende periode zal zijn, wanneer ze op vakantie kunnen, wie er met Kerst moet werken en wie niet en welke criteria er worden gehanteerd voor de bonussen. Vind je het gek dat leidinggevenden vaak moeite hebben om in slaap te komen?

Participatief leidinggeven biedt een uitweg. Participatie komt van het woord 'participeren'. Dat betekent 'meedoen'. Participatief leidinggeven is een stijl van leidinggeven waarin de leidinggevende de medewerkers voortdurend uitnodigt om mee te denken, mee te praten en soms ook mee te beslissen. Onderwerpen van deze cursus zijn:

  1. Wat is participatief leidinggeven?
  2. Voorwaarden voor participatief leidinggeven
  3. Onderwerpen die zich lenen voor participatie
  4. Wat is de meerwaarde van participatief leidinggeven?
  5. Participatief leidinggeven aan groepen en individuen
  6. Instrumenten die participatief leidinggeven mogelijk maken
  7. Wat heb je nodig om participatief leiding te geven?

De ervaring leert dat participatie vaak leidt tot meer werktevredenheid en daarmee ook tot betere prestaties. Veel leidinggevenden vinden het spannend om iets van hun macht uit handen te geven. Je zult zien: als je participatief leidinggeven eenmaal onder de knie hebt, haal je betere resultaten. En je slaapt weer prima!

Auteur: Wout Sorgdrager in opdracht van Leren.nl.


Bron: www.leren.nl/cursus/management/participatief/

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon