Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Van Professionals > Wat is een professional?

Wat is een professional?

Leidinggeven aan professionals

Het woord 'professional' heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het komt van het Latijnse woord 'profiteri'. Dat betekent: 'openlijk verklaren' (vergelijk ook het Nederlandse 'profeteren'). Een professor was dus iemand die in het openbaar heeft verklaard les te zullen geven. Vervolgens ontstond veel later het woord 'professie'. Waarschijnlijk is dat uit het Engels overgenomen. We gebruiken het woord 'professie' als we het hebben over een beroep, een ambacht. In de sport is een professional natuurlijk iemand die van zijn sport zijn beroep heeft gemaakt. En nu zeggen we dat iets professioneel gebeurt. Het is daarmee het tegenovergestelde van amateuristisch.

Inmiddels lijkt iedereen zich een professional te noemen. Kijk er de personeelsadvertenties maar op na. Een winkelbedrijf zoekt een secretaresse en schrijft: '... een echte professional die haar mannetje staat'. De politie zoekt een communicatiemedewerker, 'een professional voor hand – en spandiensten met hart voor het vak. De kandidaat is nauwkeurig en kan goed volgens protocol werken.'

In deze cursus beschouwen wij iemand als professional als hij voldoet aan vier kenmerken:

Professionals zijn bijvoorbeeld leraren, automatiseerders, wetenschappers, juristen, adviseurs (HRM, communicatie, marketing), artsen of ingenieurs. Natuurlijk kunnen we de grens niet waterdicht maken. Dat is ook niet belangrijk. Het gaat om hoogopgeleide mensen met redelijk veel autonomie. De professional gaat graag zijn eigen gang. Veel professionals werken overigens niet voor niets als zelfstandige.

Professionals?

Gezocht: medewerker Administratie en Informatie. U voert de financiële administratie en projectadministratie, u bent verantwoordelijk voor de facturering en de debiteurenadministratie. U zorgt voor de aangiftes Omzetbelasting en verricht ondersteunende diensten voor de controller en de directie.

Gezocht: Jurist Bezwaar en beroep. U beoordeelt bezwaarschriften tegen besluiten van de raad. U schrijft zelfstandig conceptbesluiten op bezwaar. U bent secretaris op hoorzittingen van de bezwarencommissie. Zonodig vertegenwoordigt u de raad op hoorzittingen van de rechtbank. U overlegt waar nodig met advocaten en rechtzoekenden.

Leidinggeven aan professionals

Leidinggeven kun je omschrijven als 'een proces waarin de leidinggevende het werkgedrag van zijn medewerkers beïnvloedt om bepaalde doelen te realiseren'. Uiteindelijk gaat het bij leidinggeven aan professionals om dezelfde dingen als bij het leidinggeven aan administratief medewerkers.

Volgende pagina: Aansturen van professionals


Bron: www.leren.nl/cursus/management/professionals/wat-is-een-professional.html

Copyright © 1999-2017 Applinet B.V.
Alle rechten voorbehouden
Colofon