Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > Angst overwinnen

Overwin je angsten!

Gerelateerde Cursussen

Iedereen is wel eens bang. Daar valt ook prima mee te leven, als je er geen last van hebt bij je dagelijkse routine en als het je op geen enkele manier beperkt in je bewegingsvrijheid. Iets anders wordt het wanneer je bang bent voor de tandarts, voor spreken in het openbaar, of voor liften. Als je hoogtevrees of watervrees hebt. Kortom: als je bang bent voor dingen die onvermijdelijk zijn en die je dagelijks leven beïnvloeden als je ze toch vermijdt. Deze cursus helpt je die angsten aan te pakken. Maar als de angst je leven helemaal beheerst, kun je beter professionele hulp zoeken.

Wat is angst?

Angst is de natuurlijke reactie van je lichaam en geest op dreigend gevaar. Het is een signaal van je lichaam dat je in beweging moet komen om het gevaar te bestrijden of juist te ontlopen.

Angstgedachten aanpakken

Als je eenmaal weet wat jouw angstgedachten zijn, kun je er iets aan gaan doen. Je kunt je gedachten namelijk omvormen tot realistische en kalmerende gedachten. Daarvoor kun je drie strategieën gebruiken.

Afrekenen met angstgevoelens

Angstig en tegelijkertijd ontspannen zijn is onmogelijk. Dus: als je ontspannen bent, ben je niet bang. Probeer je angst eens te verminderen met een van deze ontspanningsoefeningen.

Angstgedrag afleren

Om je angst echt te overwinnen, moet je datgene waar je bang voor bent niet uit de weg gaan, maar moet je jezelf er juist mee confronteren. Om je te helpen je doel te bereiken, gaan we een stappenplan doorlopen dat bestaat uit drie fases: denken, doen en durven.

Angst accepteren

Komt je angst terug, ondanks alles wat je gedaan hebt om hem te overwinnen? Accepteer dan dat je ook maar een mens bent, en dat je dus angst kent. Dat betekent niet dat je dus maar bang moet blijven, dat je de strijd opgeeft en voortaan de angstige situaties vermijdt. Het betekent dat je de situatie neemt zoals hij komt, zonder jezelf te veroordelen, en er het beste van maakt met de technieken die we je eerder hebben laten zien.

Professionele hulp en informatie

Als de angst je leven helemaal beheerst, kun je beter professionele hulp zoeken.

Auteur: Cindy Kamstra (maart 2008).


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/angst/

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon