Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > Angst overwinnen > Afrekenen met angstgevoelens

Oefeningen om af te rekenen met angstgevoelens

Angst overwinnen

Je hebt een knoop in je maag, je keel zit dicht en je zweterige handen zijn tot vuisten gebald. Je voelt je licht in je hoofd, hebt hartkloppingen en het klamme zweet breekt je uit. Angstige gedachten razen in een oncontroleerbare stroom door je hoofd. Geen wonder dat je je gespannen voelt! Daar gaan we iets aan doen, want angstig en tegelijkertijd ontspannen zijn is onmogelijk. Dus: als je ontspannen bent, ben je niet bang.

Denk eens terug aan momenten waarop je je helemaal ontspannen voelde. Wat had je gedaan om jezelf in die toestand te brengen? Had je een lang bad genomen, was je wezen sporten, had je vijf minuten gemediteerd of een middag met een pot thee en een goed boek op de bank doorgebracht? Als één van deze dingen voor jou goed werkt, pas ze dan toe op de momenten dat je je bang voelt. Misschien heb je in het begin het gevoel dat je nooit zult ontspannen, maar als je tijdens dat bad of die middag op de bank je gedachten tot rust brengt, zul je merken dat je lichaam vanzelf volgt.

Als het echt niet lukt, probeer het dan eens met een van deze ontspanningsoefeningen. Belangrijk daarbij is dat je niet verwacht dat de oefening al meteen zal werken. Hoe vaker je oefent, hoe gemakkelijker het wordt om je te ontspannen.

Oefening 1: Laat je buik ademen

Als je angstig of gestrest bent, is het lastig om goed te ademen. Je ademhaling wordt oppervlakkig of je houdt je adem zelfs helemaal in. Leer jezelf aan om door je buik te ademen, dat vermindert spanning en stress in het dagelijks leven en daardoor zul je dus minder snel angstig worden.

Als je deze oefening tien dagen achter elkaar vijf minuten doet en tijdens je dagelijkse bezigheden ook af en toe oplet dat je op deze manier ademt, wordt de buikademhaling uiteindelijk een tweede natuur.

Oefening 2: ontspanning door spanning

Als je ’s morgens wakker wordt, ben je totaal ontspannen. Er is geen spier in je lichaam die gespannen aanvoelt. Als je bang bent, ben je juist helemaal gespannen. Hoe je ervoor zorgt dat je de spanning in je spieren loslaat tot je net zo ontspannen bent als ’s morgens vroeg, leer je met deze oefening.

Onthoud wel dat je ontspanning nooit kunt afdwingen. Als het niet lukt om je te ontspannen, ga dan gewoon door met je dagelijkse bezigheden, maar blijf deze oefening dagelijks doen. Op een gegeven moment zal het je echt lukken.

Het mooie van deze twee oefeningen is dat je ze altijd en overal kunt uitvoeren. Misschien kun je tijdens je werk niet al je spiergroepen spannen en ontspannen, maar je kunt wel de gebieden waar zich de meeste spanning bevindt (je schouders bijvoorbeeld) even aan- en ontspannen terwijl je rustig door je buik ademhaalt. Als je dan ook nog je angstgedachten onder controle houdt, krijgt eventuele angst minder grip op je, waardoor de lichamelijke angstsymptomen ook minder heftig zijn.

Volgende pagina: Angstgedrag afleren


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/angst/afrekenen-met-angstgevoelens.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon