Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > Angst overwinnen > Wat is angst?

Wat is angst?

Angst overwinnen

Angst is de natuurlijke reactie van je lichaam en geest op dreigend gevaar. Dat kan een gevaar van buitenaf zijn, bijvoorbeeld een auto die met hoge snelheid op je afkomt als je een straat aan het oversteken bent, maar ook een gevaar vanuit jezelf. Faalangst is daar een goed voorbeeld van, maar je kunt ook denken aan de angst voor spinnen of aan kinderen die bang zijn voor het donker.

Angst heeft in principe een heel belangrijke functie. Het is een signaal van je lichaam dat je in beweging moet komen om het gevaar te bestrijden of juist te ontlopen. Angst uit zich dus in de zogeheten vecht-of-vluchtreactie. In feite is angst een golf van energie die door je lichaam gaat, bedoeld om je voor te bereiden op één van die twee reacties.

Angst is er in allerlei soorten en maten. Gezonde spanning voor een presentatie is prima, maar als je nachten wakker ligt omdat je over drie dagen weer een autorijles hebt, wordt het wat anders. Als angst je dagelijks leven gaat beïnvloeden, is het tijd om actie te ondernemen. In deze cursus leer je hoe.

Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats: deze cursus is niet bedoeld voor mensen die lijden aan een ernstige fobie of angststoornis. Als je een angststoornis hebt, is de angst continu op de achtergrond aanwezig en staat totaal niet in verhouding met hetgeen waar je bang voor bent. De angst beïnvloedt je dagelijks leven niet alleen, maar bepaalt het zelfs: je gaat bijvoorbeeld niet meer naar buiten omdat je bang bent voor open ruimtes. Met dit soort stoornissen kun je beter professionele hulp inroepen.

Voor professionele hulp kun je terecht bij je huisarts, die je kan doorverwijzen naar een deskundige. Maar er zijn ook anderen die je kunnen helpen. Een lijstje met nuttige sites vind je aan het eind van deze cursus.

Symptomen van angst

Een wee gevoel in je maag, zwetende handen, het gevoel dat je keel dichtzit en een licht of duizelig gevoel in je hoofd zijn symptomen van angst. Angstgevoelens kunnen zelfs nog heftiger tot uiting komen in allerlei lichamelijke klachten zoals buikpijn, overgeven en diarree. Maar naast deze angstgevoelens bestaan er nog twee soorten symptomen: angstgedachten en angstgedrag.

Je angst overwinnen doe je door al deze symptomen aan te pakken. Ze versterken elkaar namelijk: als je buikpijn hebt, ga je je zorgen maken. Niet alleen over datgene waar je bang voor bent, maar ook over je lichamelijke symptomen. En als je je ziek voelt, zul je waarschijnlijk besluiten datgene waar je bang voor bent te vermijden, omdat je dat in je huidige lichamelijke toestand niet aankunt: als je diarree hebt, wil je liever niet in de tandartsstoel liggen op het moment dat je aandrang krijgt...

Volgende pagina: Angstgedachten aanpakken


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/angst/wat-is-angst.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon