Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > Energie

Energie voor werk of studie

Gerelateerde Cursussen
energie

Je hebt nog zoveel te doen: die boeken lezen, een diploma halen, je project afronden, de klusjes van vandaag, maar... waar haal je de energie vandaan?

Een heerlijk gevoel bij wat je doet: 'flow'

Wie kent het niet: dat heerlijk gevoel van ergens helemaal in op te gaan en de tijd te vergeten. Na afloop van zo’n activiteit voel je je helemaal voldaan en vol energie.

Het andere uiterste van flow: stress

Gevoelens van onvermogen en het op de schouders nemen van te grote uitdagingen kunnen enorm bijdragen aan stress en burn-out.

Behoud van energie: de moeten-willen-kunnen-driehoek

Als moeten, willen en kunnen met elkaar in overeenstemming zijn, dan kun je uitdagingen aangaan die passen bij je vaardigheden en je wensen. De kans is groot dat je dan momenten van flow ervaart en dat je succesvol bent in wat je onderneemt.

Hoe word ik een Zenboeddhist: concentratie en motivatie

Concentratie is een belangrijke voorwaarde voor het beleven van een flow-ervaring. Maar concentratie is moeilijk op te brengen. Vooral als er andere emoties of motivaties door het hoofd spelen.

Toets je wereldbeeld: perceptie en feedback

Een mens is een sociaal wezen en heeft daarom behoefte aan feedback en reacties van anderen. Zonder sociale interactie verliezen mensen doorgaans hun motivatie om dingen te volbrengen.

Tot besluit

Het loont de moeite om ervoor te zorgen dat je werk en je studie aan de flow-elementen van Csikszentmihalyi voldoet. Bekijk regelmatig of dat zo is en of de moeten-willen-kunnen-driehoek nog wel een mooie driehoek vormt. Want als het je lukt om de flow-elementen in je dagelijks bestaan te incorporeren en moeten, willen en kunnen in balans te houden, zal het je veel energie en waarschijnlijk een geluksgevoel opleveren.

Om met de man-met-de-onuitsprekelijke naam te besluiten:

Een leven dat gevuld is met complexe flow-activiteiten is, bij gelijke omstandigheden, meer de moeite waard dan een leven dat besteed wordt aan de consumptie van passief vermaak.

Onthoud dat als je weer eens verzucht: ik zou nooit meer willen werken...

Auteur: Ysolde Bentvelsen (december 2005).


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/energie/

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon