Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > Energie > Flow

Heerlijk gevoel bij wat je doet: 'flow'

Energie

Wie kent het niet: dat heerlijk gevoel van ergens helemaal in op te gaan en de tijd te vergeten. Een gevoel van inspiratie en heerlijk bezig zijn. Dat gevoel heet 'flow'. Na afloop van zo'n activiteit voel je je helemaal voldaan en vol energie. Flow wordt ook wel aangeduid als 'optimale stress'.

Het zou heerlijk zijn als we altijd en continu dat gevoel van flow zouden ervaren, met name in ons werk of bij onze studie. Helaas is dat zeldzaam: de meeste mensen zijn blij als ze weer naar huis mogen of de boeken dicht mogen slaan.

De goeroe op het gebied van flow is de Hongaars-Amerikaanse onderzoeker met de onuitsprekelijke naam Csikszentmihalyi. Hij onderzocht wat dat gevoel van flow precies is en onder welke omstandigheden het ontstaat.

Het gevoel van flow ontstaat als je:

 1. een duidelijk doel hebt
 2. onmiddellijk weet of je vooruitgang boekt
 3. je vaardigheden volledig benut
 4. je uitgedaagd voelt
 5. geconcentreerd bezig bent
 6. controle hebt over de situatie.

Van dit rijtje zijn het benutten van vaardigheden en het aangaan van een uitdaging het belangrijkst. Er blijkt een nauwe relatie te bestaan tussen die twee. Zijn ze beide maximaal, dan ontstaat dat heerlijke gevoel van flow.

Relatie tussen vaardigheden en uitdaging. Van apathie naar bezorgdheid, verveling, angst, ontspanning, opwinding, controle en flow.
De relatie tussen vaardigheden en uitdaging. De optimale ervaring (flow) doet zich voor wanneer beide variabelen maximaal zijn.

Waarom is flow belangrijk?

Van het gevoel van flow krijg je energie. Je raakt ge├»nspireerd en opgeladen en de kans is groot dat als je flow ervaart, je ook nieuwe idee├źn krijgt. Dat energieke gevoel draagt, zo blijkt uit het onderzoek van Csikszentmihalyi, belangrijk bij aan ons geluksgevoel.

Nu worden de meeste mensen niet direct vervuld met gevoelens van geluk als ze aan hun werk denken. (Dat geldt waarschijnlijk overigens minder voor studie.) Volgens Csikszentmihalyi zijn er drie redenen waarom mensen een hekel hebben aan hun werk:

 1. men vindt de baan zinloos;
 2. het werk is saai en biedt geen uitdagingen en variatie;
 3. het levert stress op.

Geld en zekerheid blijken veel minder belangrijke factoren hierin te zijn.

Anderzijds steken we gemiddeld wel een kwart tot de helft van onze geestelijke energie in productieve activiteiten zoals werk. Juist omdat het werk zo'n belangrijk deel van ons leven is, is het van wezenlijk belang dat deze activiteit zoveel mogelijk genoegen en beloning oplevert. Sterker nog: wie hier niet voor zorgt, loopt het risico vroeg of laat last te krijgen van gevoelens van stress.

Om maximaal te kunnen genieten van je werk of je studie is het dus belangrijk om de flow-elementen tot doel te verheffen en te bepalen hoe die elementen voor jou het best ingevuld kunnen worden.

Flow ontstaat als gevoelens, verlangens en gedachten in harmonie zijn (Csikszentmihalyi)

Boeken

 1. Csikszentmihalyi (1999). De weg naar Flow. Amsterdam: Boom
 2. Plomp, Jolet (2000). Werken met plezier. De weg naar meer flow. Zaltbommel: Thema

Volgende pagina: Het andere uiterste van flow: stress


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/energie/flow.html

Copyright © 1999-2017 Applinet B.V.
Alle rechten voorbehouden
Colofon