Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > Mindfulness > Ademfocus

De ademfocus

Mindfulness

Om onze aandacht in het hier-en-nu te brengen, kunnen wij onze adem gebruiken als hulpmiddel. De adem is er immers altijd, op elk moment in het hier-en-nu. We hoeven er niets voor te doen, de adem ademt zichzelf. In de mindfulness gebruiken we de adem als anker, we kunnen er elk moment naar terugkeren. Later in de training leer je de adem ook te gebruiken om te richten op verschillende aspecten van jouw leven, zoals pijn, boosheid of stresssituaties. Voor nu is het oefenen om ons simpelweg te richten op de ademhaling.

Daarvoor doen we de volgende oefening: de ademfocus. Zoek weer een ruimte waar je ongestoord, gedurende een twintigtal minuten, kunt oefenen. Je kunt gaan zitten op de grond in de kleermakerszit of als dat onprettig is, op een stoel waarin je rechtop kunt zitten. Of op een meditatie- kussen of –bankje. Je zithouding: rechte rug , je hoofd omhoog  alsof er aan je kruin een touwtje zit wat je naar het plafond trekt, kin iets ingetrokken, handen losjes op je schoot of op de armleuningen. Een fiere houding, met eventueel een klein glimlachje rond de lippen.

Zoek een plekje op waar je ongestoord gedurende vijftien minuten kunt luisteren naar de:

Ademfocus    © credits: Ger Schurink

Voel je je benauwd of gejaagd?

Het kan zijn dat je je, juist door je te richten op je adem, benauwd gaat voelen en daardoor gejaagd adem gaat halen. Tegen wil en dank verandert je adem doordat je er op gaat letten. Je kunt dan ook je adem proberen waar te nemen in het driehoekje van je neus tot en met je mondhoeken, wellicht dat dat prettiger is.

Blijf je je gejaagd voelen, probeer dan in eerste instantie simpelweg waar te nemen wat er gebeurt zonder er iets in te veranderen. Je neemt dan waar dat je ademhaling gejaagd is. Dat is waarschijnlijk niet prettig, maar interessant is dan om te observeren  hoe dat ‘niet prettig’ zijn voelt en waar het zich bevindt.

Als het voor jou echter niet vol te houden is, verleg dan je aandacht naar een ander onderdeel van je lijf, bijvoorbeeld je linkerknie. Na een tijdje kun je dan opnieuw proberen of je je aandacht bij je adem kunt houden.

Volgende pagina: Van doen naar zijn


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/mindfulness/ademfocus.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon