Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > Mindfulness > Rozijnoefening

Rozijn waarnemen met aandacht

Mindfulness

Pak een rozijn (of om het even wat) en zorg dat je tenminste 5 minuten ongestoord kunt zitten.

Doe je ogen dicht en bevoel het voorwerp in je handen. Merk op wat je voelt: is het hard, zacht, groot, klein, dik, dun, glad, ruw ...? Neem hiervoor alle tijd.

Als je zo het voorwerp met je vingers onderzocht hebt, kun je het vervolgens ruiken. Sta hier ook weer uitgebreid bij stil.

Houd het daarna bij je oren en ontdek of er iets te horen valt aan het voorwerp. Je kunt het eventueel daarbij schudden of zachtjes laten bewegen.

Als je gehoor het voorwerp heeft verkend, doe je rustig je ogen open terwijl het voorwerp in je handen ligt. Wat valt er te zien: qua kleur, vorm, omvang en wat dies meer zij?

Pas als je het uitgebreid hebt bekeken, breng je het voorwerp naar je mond en leg je het op je tong. Niet meteen kauwen en doorslikken! Neem eerst rustig de tijd om te ervaren hoe het in je mond ligt, laat het eventueel heen en weer rollen in je mond, proef welke smaak er vrijkomt en of er veranderingen optreden. Pas daarna ga je rustig kauwen, terwijl je blijft waarnemen wat er gebeurt.

Als je de rozijn uiteindelijk doorslikt, sta je nog even stil bij alles wat je hebt waargenomen gedurende het eten van één rozijn.

Accepteer storende gedachten

Terwijl je met deze oefening bezig bent, komen er ongetwijfeld ook gedachten bij je op. “Ik ga me toch niet een aantal minuten met een rozijn bezighouden” of juist “Wat grappig om eens op zo’n manier naar een rozijn te kijken” of associaties als appeltaart of gedachten over heel andere onderwerpen.

Het is belangrijk om te beseffen dat het normaal is dat er gedachten komen. Ze hoeven niet ‘weg’, je doet niets fout. Neem de gedachten waar en verleg je aandacht daarna weer naar de oefening waar je mee bezig bent.

Volgende pagina: Bodyscan


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/mindfulness/rozijnoefening.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon