Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Professionele vaardigheden > Adviseren

Adviseren

Gerelateerde Cursussen
geadviseerde

Hoe zorg je er als adviseur voor dat je advies ook werkelijk wat uithaalt? Daarover gaat deze cursus. We gaan ervan uit dat je je vak beheerst. Je bent een prima P&O-consulent, accountant, ICT-consultant of bedrijfskundige. De kunst is om ervoor te zorgen dat die prima adviezen van jou ook prima resultaten opleveren.

Wat is adviseren?

Adviseren is het geven van raad en aandacht aan mensen die organiseren of veranderen tot hun taak rekenen. Adviseren is daarom een vorm van iemand iets leren. Iemand wil iets veranderen en wil daar raad over. De adviseur is de expert en geeft die raad. En helpt soms een beetje mee. De adviseur neemt de verantwoordelijkheid niet over. Hij blijft per definitie aan de zijlijn staan.

Misschien ken je het onderscheid tussen iemand iets leren en belerend zijn. Als je iemand iets leert draag je de kennis en de vaardigheden over op de ander: hij kan wat jij kan. Als je beleert vertel je hoe het zou moeten. Adviseren is iemand iets leren. De geadviseerde moet zich de vaardigheid eigen maken. De adviseur is daarom zo lui mogelijk. Vergis je niet, dat is nog een hele kunst.

Vaak is zijn kennis inhoudelijk. Soms betreft de kennis processen. De adviseur profileert zich dan als procesbegeleider: hij heeft geen verstand van de inhoud maar wel van hoe je die inhoud kunt gebruiken om bepaalde veranderingen te bewerkstelligen.

Onderdelen van de cursus

Acquisitie: adviesopdracht verwerven

Een adviestraject begint met een opdracht en dus met een opdrachtgever.

Je bent je eigen instrumentarium

De gereedschapskist van de adviseur is goed gevuld. Sterker, een adviseur kan meer dan de meeste professionals.

Wat voor adviseur ben jij?

Wanneer je als adviseur wordt binnengehaald is het belangrijk om na te gaan welke rol men van je verwacht.

De geadviseerde

De adviseur helpt, de geadviseerde doet het werk.

Adviesrelatie Adviestraject

Literatuur

Auteur: Wout Sorgdrager (juni 2005).

Advies valt verkeerd

Koos en Etty rijden naar huis. Etty heeft het helemaal gehad na een dag hard werken. Ze moppert wat over een van haar studenten. Hij komt voortdurend te laat en doet er gewoon te weinig voor.

Koos is adviseur P&O in een groot ziekenhuis in de stad. Hij kent dergelijke situaties als geen ander.

'Je zou eens een goed stevig gesprek met die jongen moeten voeren. Gewoon een keer bij je roepen, confronteren met jouw waarnemingen en wat je over hem van anderen hoort. En hem de keuze voorleggen: doorgaan of niet. Je ...'

Etty reageert niet. 'Paarlen voor de zwijnen' denkt Koos en houdt zijn mond.

Wat gaat er mis?

Zie ook


Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/adviseren/

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon