Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Professionele vaardigheden > Gesprekstechnieken > LSD

Gebruik de LSD-methode

Gesprekstechnieken

Bij effectieve gesprekstechnieken gaat het in de basis om drie kernwoorden:

Kortweg de LSD-methode. LSD is een gesprekstechniek om iemand aandachtig en grondig te bevragen. Met de LSD-techniek wordt een complex gespreksonderwerp duidelijker voor beide gesprekspartners. LSD is een manier om structuur aan te brengen in een vraaggesprek of interview. Hiermee wordt het gesprek diepgravender en interessanter.

Luisteren

Luisteren doe je niet alleen met je oren, maar met je hele lichaam. Door je lichaamshouding laat je de ander zien dat je geïnteresseerd bent in wat hij te zeggen heeft.

Een goede luisteraar let aandachtig op wat de ander te zeggen heeft. Aandachtspunten zijn:

Samenvatten

Heeft de ander zijn betoog afgerond, dan vat je het samen in je eigen woorden. Door samen te vatten, check je of je de boodschap goed hebt begrepen. Is dat niet het geval, dan geef je de ander de gelegenheid aan te vullen of te corrigeren. Samenvattingen geven een gesprek structuur.

Voorbeeld samenvatting:

"Als ik je goed heb begrepen, vind jij dat ....."
" Je zegt dus dat ..."

Doorvragen

Speur naar aanknopingspunten om door te vragen. Wees alert op vaagheden, subjectieve uitlatingen, aannames, algemene waarheden en formuleringen met 'moeten' of 'kunnen'. Deze taalpatronen verhullen vaak waardevolle informatie. Let op wat de ander zegt en op wat hij níet zegt. Op deze manier krijg je methodisch meer informatie los.

Verder lezen over de LSD methode


Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/gesprekstechnieken/lsd.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon