Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Professionele vaardigheden > Leiding ontvangen

Beter omgaan met je baas

Gerelateerde Cursussen

Je hebt je manager nodig om goed te presteren. Zijn er problemen in de samenwerking met je baas? Probeer ze dan te benoemen, de oorzaken te begrijpen en een aanpak te bedenken.

Deze cursus helpt je om je leidinggevende beter te begrijpen. Je krijgt tips voor de aanpak van veel voorkomende problemen. Zo kan jij voortaan beter omgaan met je baas.

Inleiding

Als jij wilt weten hoe je goed kunt samenwerken met je leidinggevende, zal je daar eerst een realistisch beeld van moeten hebben. Kijk daarom eens naar het antwoord op de volgende vragen:

In welke situaties word je gemanaged?

Een functionerings- en beoordelingsgesprek zijn heel herkenbare situaties waarin je leiding krijgt. Je ziet ze ruim tevoren aankomen en je kunt je erop voorbereiden. Maar er zijn nog veel meer situaties waarin je leiding krijgt, soms heel ongemerkt. Leiding krijgen of 'gemanaged' worden is te vergelijken met beïnvloed worden. Als je goed voorbereid bent, kun je terug beïnvloeden!

Van probleem naar doelstelling

Jij hebt vast een probleem met je baas, anders zou je deze cursus niet aangeklikt hebben. Kijk of je jouw probleem herkent. En probeer vervolgens het probleem in een SMARTe doelstelling te vertalen die bij je past. Als je die hebt, kun je je inzicht in de oorzaak van het probleem beter gebruiken om een aanpak te kiezen. Meestal heb je sociale vaardigheden nodig om de aanpak in praktijk te brengen.

Tactiek: met LSD naar SMART

Hè verdorie, nu is hij weer weg en nu weet ik eigenlijk nog niet wat hij bedoelt! Herken je dit? Een tactiek die je MOET leren toepassen is goed Luisteren, de woorden van de leidinggevende Samenvatten en Doorvragen op onduidelijkheden. Goed samenwerken bestaat immers grotendeels uit goed communiceren. En daarvoor heb je samen de verantwoordelijkheid.

Veel voorkomende problemen

Van welk probleem heb je last? Wat is er aan de hand met jouw leidinggevende? Kijk of je jouw probleem herkent of kies het probleem dat er het dichtst bij lijkt te liggen.

Je leidinggevende:

  1. is wispelturig; hij weet niet wat hij wil.
  2. geeft je te weinig verantwoordelijkheid en te weinig vrijheid; je mag bijna niets zelf beslissen en om de haverklap vraagt hij hoe het gaat
  3. geeft je te weinig bevoegdheden om je doelen te halen
  4. geeft je commando's en wil niet met je in gesprek over zijn opdrachten
  5. geeft je te weinig waardering; het lijkt wel of het niet belangrijk is wat je doet.
  6. eist te veel van je; hij jaagt je op.
  7. is onbetrouwbaar; hij verdraait je woorden of ontkent wat hij heeft gezegd.
  8. lijkt een totaal ander mens; jullie voelen elkaar helemaal niet aan.

Help!

Als je er niet uitkomt, wat dan?

Auteur

Auteur van de cursus Beter omgaan met je baas: Isabelle Langeveld (mei 2005) in opdracht van Leren.nl.

Kritiek geven en ontvangenpijl

Kritiek geven en ontvangen

Kritiek krijgen is lastig, kritiek geven soms nog veel moeilijker. Waarom vinden we het zo moeilijk om er soepel mee om te gaan? In veel gevallen is kritiek juist een kans om je prestaties te verbeteren. Een korte cursus over het geven en het ontvangen van kritiek.

Onderhandelenpijl

Succesvol onderhandelen

Deze cursus "Succesvol onderhandelen" leert je hoe je opkomt voor je belang zonder de relatie met je onderhandelingspartner in gevaar te brengen. We geven je praktische informatie waar je meteen je voordeel mee kunt doen.

Zie ook de rubriek leiding ontvangen.


Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/leiding-ontvangen/

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon