Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Kantoorpolitiek

Kantoorpolitiek: een kennismakingscursus

Gerelateerde Cursussen

Hoe kun je de gang van zaken in een organisatie langs informele lijnen beïnvloeden en manipuleren? Hoe verzamel je steun, hoe krijg je dingen gedaan en hoe breid je jouw invloed uit?

Deze cursus is bedoeld voor de aankomende en startende projectleider, teamleider, manager, adviseur of beleidsmaker in een organisatie van enige omvang. Ook als je al wat ervaring hebt kun je met deze cursus je blik verbreden. Want weten dat kantoorpolitiek bestaat is één ding, maar maak je er al optimaal gebruik van?

Inleiding

Wat is kantoorpolitiek?

Kantoorpolitiek is de kunst van het beïnvloeden en manipuleren van de gang van zaken in een organisatie, via informele lijnen van macht en invloed, gericht op bepaalde doelen.

Waarom is kantoorpolitiek in sommige organisaties sterker aanwezig dan in andere?

Er zijn verschillende factoren die politiek gedrag bevorderen.

Hoe maak ik gebruik van kantoorpolitiek?

Hoe breid ik mijn invloed uit?

Spoor de invloedrijke mensen in de organisatie op, netwerk vooral met deze mensen, om ze uiteindelijk te beïnvloeden.

Hoe verzamel ik steun voor mijn plan?

Beïnvloed de mensen die invloedrijk zijn, die belang hebben bij het plan of die nodig zijn bij de uitvoering.

Hoe krijg ik iets van iemand gedaan?

Probeer het met een open gesprek, waarin je jouw probleem of behoefte schetst en hierop een reactie vraagt.

Wat doe ik met een probleem?

Je kunt een probleem soms downplayen of onder het tapijt vegen, maar als verhullen niet mogelijk is of als je feitelijk op het probleem wordt aangesproken dan heeft ontkennen geen zin. Geef liever aan dat je het probleem volledig onder controle hebt.

Hoe saboteer ik een ongewenst plan?

Als professional in een grote organisatie heb je vast weleens meegemaakt dat van hogerhand een slecht plan werd opgelegd. Er zijn verschillende tactieken om zo'n plan te doen sneuvelen: vertragen, verzet organiseren, angst aanwakkeren.

Hoe passeer ik de poortwachter?

Soms zie je dat een bepaalde afdeling met een organisatorische muur min of meer wordt afgesloten van de rest van de organisatie. Alle verzoeken en communicatie met die afdeling moeten via een bepaalde persoon - de poortwachter - en uiteraard volgens een bepaalde procedure.

Hoe pak ik lastige mensen aan?

Lastige mensen pak je aan met beheerst rationeel gedrag en met een aantal specifieke gesprekstechnieken.

Hoe krijg ik mijn baas aan mijn kant?

Een baas heeft het liefst een medewerker die opdrachten aanvaardt zoals ze zijn, geen problemen maakt en de klus zelfstandig tot een goed eind brengt. Daarvan kun jij handig gebruik maken door jouw doelen in verband te brengen met de opdrachten die je van je baas krijgt.

Hoe maak ik indruk op het hoger management?

Hoewel het niet altijd makkelijk is, heeft het veel voordelen om indruk te maken op de mensen boven jouw baas.

Hoe haal ik het meeste uit mijn medewerkers?

Als leidinggevende kun je een aantal dingen doen om destructieve politieke spelletjes door je medewerkers te voorkomen en om zelf constructief gebruik te maken van een beetje politiek.

Omgaan met conflicten

Als je een conflict niet op een professionele manier oplost, dan kan het een bron zijn van ongewenst politiek gedrag van mensen in jouw omgeving.

Basistechnieken

Luisteren

Luisteren is belangrijk om een goede werkrelatie of een persoonlijke band met iemand op te bouwen. Mensen nemen liever iets aan van iemand die aandachtig luistert naar hun bedoelingen en problemen en die laat blijken dat hij begrijpt waar het om gaat.

Uithoren

Een belangrijke basistechniek in de kantoorpolitiek is iemand uithoren: informatie van hem verkrijgen door veelal indirecte vragen te stellen of door hem op zijn praatstoel te krijgen.

Netwerken

In een zakelijke context wordt met netwerken bedoeld: het onderhouden van relevante zakelijke relaties - buiten de formele hiërarchische lijn - op basis van wederzijdse belangen. Het is een van de belangrijkste vaardigheden in de kantoorpolitiek.

Beïnvloeden

Probeer je gesprekspartner voorzichtig en subtiel in de gewenste richting te loodsen.

Het speelveld analyseren

Om effectief te functioneren in een organisatie moet je weten hoe het speelveld in elkaar steekt. Wie hebben de meeste macht en invloed? Wie is vertrouweling van wie? Welke belangen, doelen en overtuigingen hebben deze mensen?

Auteur: René Pijlman

Verder lezen

Literatuur

Leerzame websites in de rubriek kantoorpolitiek van Leren.nl.

Kantoorpolitiek positief inzetten om je carrièrekansen te vergroten


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/kantoorpolitiek/

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon