Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Kantoorpolitiek > Invloed uitbreiden

Hoe breid ik mijn invloed uit?

Kantoorpolitiek

Er zijn verschillende tactieken die je kunt gebruiken om je invloed in de organisatie uit te breiden.

Beïnvloed de invloedrijke mensen

Een goede strategie om je invloed uit te breiden is:

Gebruik belangen

Maak gebruik van andermans belangen. Presenteer jouw ideeën, voorstellen, plannen etc. zodanig dat zij er hun belangen in herkennen. Vaak worden die belangen niet expliciet besproken, maar je kunt er zonder meer van uitgaan dat anderen hun eigen belangen meewegen bij de beslissing om jou te steunen.

Bouw de juiste expertise op

Ontwikkel een bepaalde expertise die je normale werk overstijgt (maar die er wel bij past) en waaraan de organisatie behoefte heeft.

Je kunt een bepaalde expertise als aanleiding gebruiken om in contact te komen met mensen hoger in de organisatie. Je kunt bijvoorbeeld gaan deelnemen in een special interest group (een interne praat- en studieclub over een bepaald onderwerp) waar invloedrijke mensen in zitten, of je kunt zo'n SIG creëren en ze ervoor uitnodigen.

Een andere mogelijkheid is een presentatie over een relevant onderwerp houden en hiervoor invloedrijke mensen uitnodigen. Uiteraard moet het onderwerp ook voor hun relevant zijn, niet alleen voor jou.

Stapje voor stapje

Probeer stapje voor stapje je verantwoordelijkheden en bevoegdheden uit te breiden. Met name in lijnmanagementfuncties is dit een goede strategie. Elk probleem, elke klus, elke uitdaging kun je als aanleiding gebruiken om je functie belangrijker te maken.

Streef naar lijnmanagement

Over lijnmanagement gesproken: een functie in de lijn biedt meestal de beste kansen om je bevoegdheden uit te breiden (de lijn wil zeggen: de primaire activiteit van de organisatie, in tegenstelling tot ondersteunende en adviserende activiteiten).

Volgende pagina: Hoe verzamel ik steun voor mijn plan?


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/kantoorpolitiek/invloed-uitbreiden.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon