Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Lastige mensen > Over jezelf leren

Je kunt het meeste over jezelf leren van mensen waar je een hekel aan hebt

Lastige mensen

Stelling: waar je allergisch voor bent bij een ander, is vaak teveel van goed gedrag, waar je zelf behoefte aan hebt.

Dat klinkt ingewikkeld. Deze bewering volgt uit het model van de kernkwaliteiten en kernkwadranten van Daniel Ofman. We leggen het stap-voor-stap uit.

Kernkwadrant: kernkwaliteit, valkuil, uitdaging, allergie

Dit plaatje downloaden of printen.

Een kernkwaliteit is een positieve eigenschap die tot het wezen van jouw persoonlijkheid behoort. Het gaat niet om aangeleerd gedrag, het komt van binnenuit. Bijvoorbeeld: ik kan goed analyseren.

Een kernkwaliteit kan te ver doorschieten. Dat is je valkuil. De kracht wordt dan een zwakte. Bijvoorbeeld: als analyseren te ver doorschiet dan ontaardt het in besluiteloosheid ('paralysis by analysis').

Het positief tegenovergestelde van je valkuil is jouw uitdaging. Dat is een kwaliteit die een goede aanvulling zou zijn op jouw kernkwaliteit. Bijvoorbeeld: het positief tegenovergestelde van besluiteloosheid is daadkracht. Waar het om gaat is de balans te vinden tussen analyseren en daadkracht.

Volgens Ofman blijkt de doorsnee mens allergisch te zijn voor te veel van zijn uitdaging, vooral als hij die in een ander verpersoonlijkt vindt. Dat is je allergie, die aanleiding kan geven tot conflicten met je omgeving. Bijvoorbeeld: teveel daadkracht kan ontaarden in impulsief handelen. Iemand die goed kan analyseren, zal iemand die impulsief handelt als lastig ervaren.

Kernkwadrant: goed analyseren, besluiteloosheid, daadkracht, impulsief

Wat kun je hiervan leren?

Wanneer je je ergert aan lastige mensen, dan is de kans groot dat je hieruit iets kunt leren over jezelf. Welke eigenschap irriteert je? Dat is je allergie. Probeer het kernkwadrant in te vullen, te beginnen met deze allergie. Het is niet altijd vanzelfsprekend wat de andere drie eigenschappen zijn. Er zijn meerdere combinaties mogelijk. Als je tot een bevredigende invulling van het kernkwadrant komt dan heb je een kernkwaliteit, een positieve eigenschap, van jezelf gevonden. En je hebt een uitdaging ontdekt om aan te werken.

Verder blijkt misschien dat het lastige gedrag een te ver doorgeschoten positieve eigenschap van de andere persoon is. Dit inzicht relativeert het probleem en biedt een invalshoek om het probleem met die persoon te bespreken. Je kunt beginnen met een compliment en rustig uitleggen waarom je vindt dat zijn goede eigenschap soms wat te ver doorschiet.

Tot slot kom je wellicht tot het zelfinzicht dat jouw kernkwaliteit soms te ver doorschiet naar je valkuil, en daardoor bij anderen irritatie kan oproepen. Misschien ben jij zelf ook weleens lastig voor anderen!?

Plaatje kernkwadrant downloaden of printen

Zie ook

Loopbaankeuzes met het kernkwadrant

Om jezelf beter te leren kennen kun je gebruik maken van het model van het kernkwadrant en de kernkwaliteiten.

Volgende pagina: Waarom is iemand lastig?


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/lastige-mensen/over-jezelf-leren.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon