Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Smalltalk

Smalltalk (een praatje maken)

Gerelateerde Cursussen
Borrel

Breekt het zweet je uit als je een gesprek met iemand moet voeren? Sta je met je mond vol tanden en weet je niets meer te zeggen zodra de begroeting achter de rug is? Dan is het Smalltalk Stappenplan iets voor jou. Leer hoe je je goed voorbereidt op het maken van een praatje, hoe je een gesprek opent, gaande houdt en weer beëindigt. Vind de weg in Smalltalkland met een gesprekswegwijzer en voor je het weet zul je iedereen de oren van het hoofd kletsen. Maar deze cursus is ook interessant voor gevorderde praatjesmakers die gesprekken met een groepje mensen willen voeren of anderen over hun verlegenheid heen willen helpen!

Inleiding

Om de weg te vinden in het land van smalltalk, is het handig als je een gids hebt. Niet alleen nu, juist ook in de praktijk. Daarom kun je aan de hand van de stappen uit deze cursus je eigen gesprekswegwijzer samenstellen.

Stap 1: voorbereiding

Het eerste geheim is de voorbereiding. Ieder gesprek begint met een goede voorbereiding, ook smalltalk. Als je een zakelijk gesprek hebt, bijvoorbeeld een sollicitatie of acquisitiegesprek, bereid je dat grondig voor. Waarom zou je dat dan niet ook voor een kletspraatje doen?

Stap 2: aan de praat

Je hebt het zelfvertrouwen, je hebt een lijst met onderwerpen in je hoofd, nu moet het dan echt gaan gebeuren. Trek die stoute schoenen maar aan en begin met smalltalk.

Stap 3: gesprek gaande houden

Wat zijn goede gespreksonderwerpen? Op die vraag is een gemakkelijk en heel logisch antwoord te geven: alles waar je gesprekspartner interesse voor heeft. Hier komt de eigenschap die de meeste verlegen mensen in overvloed bezitten goed van pas: goed kunnen luisteren.

Gesprek beëindigen

Als je eenmaal in een gesprek bent beland, hoe maak je er dan een elegant einde aan? Er zijn twee gouden regels voor het beëindigen van een praatje.

Praktische tips

Tips voor een goed gesprek en tien gespreksonderwerpen voor elke gelegenheid

Voor gevorderden

In het smalltalk stappenplan heb je de basis gecreëerd voor het voeren van een onderhoudend gesprek met één persoon. Je bent over je aanvankelijke verlegenheid heen gestapt en hebt jezelf op weg geholpen met je eigen gesprekswegwijzer. Nu wordt het tijd dat je die basis gaat uitbreiden.

Gesprekken in groepen

Het is heel goed mogelijk om een persoon binnen een groep te benaderen, en zelfs om een grotere groep te benaderen en te worden opgenomen in het gesprek dat de groepsleden al aan het voeren zijn.

Verlegen mensen op hun gemak stellen

Als gevorderde praatjesmaker kun je verlegen mensen in een gezelschap op hun gemak stellen. Dat kun je doen door geduld te oefenen, aanmoedigende vragen te stellen en complimentjes te geven

Bijlage

Gesprekswegwijzer

Je kunt aan de hand van de stappen in deze cursus je eigen gesprekswegwijzer samenstellen. Geen ellenlang verhaal, maar één A4-tje met steekwoorden en korte zinnen.

Meer lezen

Auteur: Cindy Kamstra (februari 2008).


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/smalltalk/

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon