Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Smalltalk > Aan de praat

Stap 2: aan de praat

Smalltalk

Je hebt het zelfvertrouwen, je hebt een lijst met onderwerpen in je hoofd, nu moet het dan echt gaan gebeuren. Trek die stoute schoenen maar aan en begin met smalltalk. Een gesprek beginnen is altijd makkelijker als je iemand benadert die ook werkelijk benaderd wil worden. Dus begin geen gesprek met iemand die met anderen in gesprek is, de krant leest of een andere bezigheid heeft. Ook een groep is niet gemakkelijk te benaderen.

Wie blijven er dan nog over? De mensen die net als jij alleen zijn. Echt, die zijn er bij elke gelegenheid! Bij een netwerkborrel kunnen het de mensen zijn die met hun glas in de hand rondslenteren door de ruimte, maar ook iemand die net wegloopt bij een andere gesprekspartner is benaderbaar. Als er ook een buffet is, is degene die alleen aan een tafeltje zit te eten de ideale persoon.

Oefening:
Stel je de volgende plaatsen en situaties eens voor en bedenk bij iedere situatie iemand die je zou kunnen benaderen.

Een restaurant
Een kinderfeestje
Voor of na de filmvoorstelling in de bioscoop
Een receptie
De kantine van het bedrijf waar je werkt
Het perron waar je op de trein wacht

Kijk altijd goed om je heen, waar je ook bent. Overal zijn mensen aanwezig die op dat moment niets te doen hebben en dus tijd hebben om even een praatje met jou te maken. Zie je een geschikte kandidaat? Stap er dan gewoon op af. Wat kan je tenslotte gebeuren?

Als je niet weet hoe je moet beginnen, denk dan nog eens terug aan een recent gesprek dat je gevoerd hebt. Dat mag een zakelijk gesprek zijn, maar ook een praatje met een collega tijdens de lunch of met een vriend of familielid. Hoe begon dat gesprek?

Om een gesprek te beginnen hoef je maar één ding te doen: contact te maken. Als je het eng vindt om zomaar op iemand af te stappen en iets te zeggen, kun je ook eerst oogcontact maken en naar hem of haar glimlachen. Die persoon zal dan bijna zeker teruglachen, dat is namelijk een natuurlijke reactie. Na dit ritueeltje hoef je jezelf alleen nog maar (opnieuw) voor te stellen en er een leuke openingszin in te gooien. En voila, je hebt een gesprek op gang gebracht.

Openingszin

Maar ja, die openingszin hè... Waar begin je over tegen iemand die je niet of nauwelijks kent? Zelfs als je met mensen praat die je al jaren kent wil het nog wel eens lastig zijn om een opening te bedenken. Geen paniek, je kunt altijd nog een opmerking over het weer maken. Ook hier geldt: alles is goed, zo lang het de ander maar interesseert. Je kunt ook onderwerpen uit een kant-en-klaar lijstje halen, maar kies wel iets dat bij de situatie past!

Je kunt bijvoorbeeld beginnen over de omgeving: “Wat een leuke/interessante/grote/mooie stad is dit. Komt u hier vandaan?”
Of over de locatie waar het evenement dat je bijwoont gehouden wordt: “Goh, dat heb ik nog nooit meegemaakt, een netwerkborrel op een zeiljacht. En u?”
Wat ook goed kan werken is de ander een compliment geven: “Wat een interessante toespraak hield je daarstraks. Kun je me iets meer vertellen over dat onderwerp?”, “Wat een prachtige stropdas heeft u om. Waar heeft u die gekocht?” Zorg dan wel dat je alleen een compliment uitspreekt dat je echt meent en dat niet verkeerd kan worden opgevat.

Je ziet dat alle voorbeelden hierboven eindigen met een open vraag, waar niet met alleen maar ja of nee op geantwoord kan worden. Die vraag is een uitnodiging voor de ander om met je in gesprek te gaan. Want voor een gesprek zijn er natuurlijk twee nodig. Laat er dus geen misverstand over bestaan dat je een praatje met iemand wilt maken! Let daarbij ook op je lichaamstaal.

Smalltalk leer je het beste door het gewoon te doen. Altijd en overal. Knoop dus in iedere situatie waarin je terechtkomt een gesprekje aan met iemand anders. Bij de dokter in de wachtkamer, bij de bushalte, in de rij bij de bakker, op verjaardagen, op je werk, in de trein, tijdens workshops en seminars, kortom: letterlijk overal.

Je kunt ook beginnen door eerst eens te oefenen met groeten en glimlachen in situaties die niet uit hoeven te lopen op een gesprek. Lach bijvoorbeeld eens naar drie mensen die je tegenkomt als je op weg bent naar je werk. Groet als je op de tandarts zit te wachten iedereen die na jou de wachtkamer binnenkomt (als het goed is, heb je de mensen die er voor jou zaten al begroet toen jij binnenkwam...).

En onthoud: het ergste wat je kan gebeuren is dat iemand niet met je wil praten. Gelukkig zijn er genoeg mensen die dat wel willen!

Gesprekswegwijzer
Voeg vijf openingszinnen toe aan je gesprekswegwijzer die je zou kunnen gebruiken in situaties die je zelf regelmatig meemaakt. Bijvoorbeeld de lunch met collega’s, een borrel, een avondje in de kroeg, enzovoort. Zorg ervoor dat je bij iedere zin duidelijk aangeeft om welke situatie het gaat. Laat ook elke opening eindigen met een vraag. Je mag de zinnen laten aansluiten op de onderwerpen die je eerder hebt gevonden, maar dat hoeft niet per se.
pijl

Zakelijk flirten

Zakelijk flirten is: mensen voor je winnen. Het is een spel waarbij je de ander centraal stelt, in de hoop hem gunstig te stemmen om een bepaald doel te bereiken. In deze cursus lees je hoe je kunt flirten en hoe je daarbij toch jezelf kunt blijven.

Volgende pagina: Gesprek gaande houden


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/smalltalk/aan-de-praat.html

Copyright © 1999-2017 Applinet B.V.
Alle rechten voorbehouden
Colofon