Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Smalltalk > Inleiding

Inleiding smalltalk

Smalltalk

Even een meerkeuzevraag: je bent op een feestje of netwerkgelegenheid waar je weinig mensen kent. Wat doe je?

  1. Je stapt meteen op iemand af en begint een praatje. De rest van de avond babbel je met de een na de ander.
  2. Je praat de hele avond met de mensen die je wel kent. Als er nieuwe mensen bij komen staan praat je ook met hen.
  3. Je stelt je strategisch op bij de bar of het buffet en glimlacht en knikt de hele avond naar iedereen, in de hoop dat je zo contact legt.

Heb je 1 geantwoord? Gefeliciteerd, je bent geslaagd voor de cursus smalltalk! Maar ook jij vindt in dit stappenplan vast nog nuttige tips.

Als je 2 of 3 hebt geantwoord, heb je nog wat bijles nodig. Smalltalk, oftewel een praatje maken, is namelijk niet alleen gezellig. Het kan je ook hogerop helpen in je baan, of als je zelfstandig ondernemer bent, aan nieuwe opdrachten helpen. Maar wat voor de één heel natuurlijk is, is voor de ander een zware opgave.

Gelukkig is smalltalk iets dat iedereen kan leren. De basisregels zijn heel eenvoudig: mensen praten graag over dingen die voor hen belangrijk zijn. Luister dus naar ze, stel vragen en wees niet te snel tevreden met het antwoord, maar vraag door. Laat zien dat je geïnteresseerd bent in wat ze te vertellen hebben en laat merken dat je graag met ze praat. Het enige wat je verder nodig hebt is een paar stoute schoenen om aan te trekken en de stappen uit deze cursus te zetten!

Voor je begint: de gesprekswegwijzer

Om de weg te vinden in het land van smalltalk, is het handig als je een gids hebt. Niet alleen nu, juist ook in de praktijk. Daarom kun je aan de hand van de stappen uit deze cursus je eigen gesprekswegwijzer samenstellen. Geen ellenlang verhaal, maar één A4-tje met steekwoorden en korte zinnen. Zie het maar als een routebeschrijving waaraan je houvast kunt ontlenen tijdens ieder gesprek.

Print de gesprekswegwijzer en vul hem in terwijl je de cursus doorloopt. Je kunt hem daarna voor ieder gesprek opnieuw printen en invullen, zodat je steeds een actuele en op de situatie toegesneden gids bij de hand hebt. Onthoud wel dat een wegwijzer géén vaststaand scenario is, maar alleen aanwijzingen geeft. Van een routebeschrijving kun je tenslotte ook altijd afwijken om een mooie omweg te nemen!

Klaar met invullen? Leer de aanwijzingen dan uit je hoofd. Je kunt de wegwijzer ook in je tas stoppen en hem op weg naar een netwerkgelegenheid in de trein of bus nog even doornemen. En geen nood als je een black out krijgt, dan kun je tussen de gesprekken door natuurlijk altijd even wegglippen naar het toilet om je wegwijzer nog eens te bestuderen.

Volgende pagina: Voorbereiding


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/smalltalk/inleiding.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon