Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Smalltalk > Voorbereiding

Stap 1: een goede voorbereiding is het halve werk

Smalltalk

Het eerste geheim is de voorbereiding. Ieder gesprek begint met een goede voorbereiding, ook smalltalk. Als je een zakelijk gesprek hebt, bijvoorbeeld een sollicitatie of acquisitiegesprek, bereid je dat grondig voor. Waarom zou je dat dan niet ook voor een kletspraatje doen?

Het grootste struikelblok daarbij is natuurlijk dat je niet van tevoren weet wie je tegenkomt op een feestje, netwerkborrel of bij de bushalte. Dus hoe bereid je zo’n gesprek dan voor? Simpel: zorg dat je altijd en overal voorbereid bent om een praatje te maken.

Voor het voeren van een gesprek is het nodig dat je de basisvaardigheden Luisteren, Samenvatten en Doorvragen (LSD) goed beheerst. Een goed inzicht in de verschillende gesprekstechnieken is ook onmisbaar. Bekijk bijvoorbeeld eens een praatprogramma of andere dialoog op TV en probeer vast te stellen welke technieken de sprekers gebruiken.

Ook heel belangrijk is zelfkennis. Wees je bewust van wie je bent en wat je kunt, en blijf jezelf. Je kunt ook niet zonder zelfvertrouwen. Je kunt alleen nieuwe stappen zetten en vooruitgang boeken als je op jezelf vertrouwt. En onthoud: als je verlegen of introvert bent, hoeft dat geen obstakel te zijn in een gesprek. Zo lang je die dingen je vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen niet in de weg laat staan.

Gesprekswegwijzer
Maak een lijstje van jouw sterke punten. Het gaat daarbij niet om hoe goed je kunt organiseren of hoe flexibel je bent, maar om eigenschappen die bij een gesprek van pas kunnen komen. Schrijf er vijf in je gesprekswegwijzer, onder het kopje “Dit ben ik”. Denk ook na over punten die je nog kunt verbeteren en schrijf die in de rechterkolom.

Kies bijvoorbeeld één van de onderstaande sterke eigenschappen (maar alles wat je van jezelf goed vindt, mag!):

Prent deze eigenschappen goed in je geheugen en probeer er voortaan in elk gesprek dat je hebt, naar te handelen. Heb je op je lijstje gezet dat je gevoel voor humor hebt? Houd dan altijd een paar grappige anekdotes bij de hand. Sta je open voor de meningen van anderen? Zorg dan dat je zelf ook altijd een mening hebt.

Maar het allerbelangrijkste in ieder gesprek: blijf jezelf. Benadruk de sterke punten van je lijstje en ga in ieder gesprek ook op zoek naar nog onontdekte sterke punten, maar zorg wel dat ook de rest van je persoonlijkheid aan bod komt. Anders loop je het risico dat mensen maar één kant van je zien, terwijl er zoveel meer is!

Oefening

Vanaf nu ga je zoveel mogelijk met jezelf praten. Het liefst hardop, terwijl je in de spiegel kijkt. Als dat niet mogelijk is, kun je het ook zonder spiegel doen, maar probeer zoveel mogelijk hardop gesprekken met jezelf te voeren. Vertel jezelf wat je om je heen ziet, wat je voelt, bespreek een film, het weer, de tuin van de buren of interview jezelf. Gebruik daarbij de sterke punten die je hebt opgeschreven.

Waarschijnlijk voelt het in het begin heel vreemd en ongemakkelijk aan om tegen jezelf te praten, vooral als je tegen je spiegelbeeld aan staat te kijken. Dat is precies de bedoeling, want waarschijnlijk voel je je ook zo als je een gesprek aangaat op een netwerkborrel. Als je zonder al te erg te blozen op een natuurlijke manier tegen jezelf kunt praten, lukt het vaak met andere gesprekken ook wel. Bovendien weet je dan ook precies hoe je overkomt als je aan het praten bent. Ook dat geeft je meer rust en zelfvertrouwen.

Maar je moet niet alleen jezelf voorbereiden op smalltalk. Je kunt je nog zo zeker van jezelf voelen, zonder gespreksonderwerp is je praatje snel afgelopen. Zorg dus dat je altijd een gespreksonderwerp paraat hebt. En letterlijk alles kan een gespreksonderwerp zijn. Wij Nederlanders praten bijvoorbeeld graag over het weer. Ook als er niets te melden is over dat onderwerp, kunnen we er zo tien minuten mee volkletsen.

Dat komt omdat het weer iets is waar iedereen mee te maken heeft. Aangezien mensen het altijd interessant vinden om te praten over dingen die hun eigen leefwereld raken, is het weer dus een heel veilig onderwerp als je iemand nog niet goed kent. Maar afgezaagd is het wel. Er zijn zoveel meer onderwerpen die iedereen interessant vindt!

Je kunt er op een gemakkelijke manier achter komen welke onderwerpen dat zijn: door te lezen, te kijken en te luisteren. Lees niet alleen de kranten, tijdschriften en nieuwssites, maar ook kookboeken, de contactadvertenties, gebruiksaanwijzingen, studieboeken, literatuur... desnoods het telefoonboek.

Kijk naar de tv, naar filmpjes op Youtube, naar het uitzicht als je in de trein zit, naar etalages, naar de vitrage van je overburen, kortom: kijk naar de wereld om je heen. Zo is het ook met luisteren: luister niet alleen naar je iPod, zet ook eens het radionieuws aan. En luister naar gesprekken in het openbaar vervoer, in een restaurant, in de rij voor de supermarktkassa, op het vliegveld, in het park, in het winkelcentrum...

Houd in een notitieboekje bij wat je opvangt en vul de lijst regelmatig aan. Je hoeft niet ieder gesprek woord voor woord op te schrijven, niet ieder onderwerp helemaal uit te diepen. Als je lijstje af is, kun je er meestal door te letten op lichaamstaal en door het gebruik van technieken als doorvragen en luisteren wel achter komen welke onderwerpen je gesprekspartner interessant vindt.

Gesprekswegwijzer
Kies een medium, bijvoorbeeld de krant of het internet, en maak een lijstje van alle onderwerpen daarin die je interesseren. Kies er nu vijf die je toevoegt aan je gesprekswegwijzer, onder het kopje “Dit vind ik interessant”.
Houd de wegwijzer bij je en gebruik in het eerstvolgende gesprek dat je hebt minstens één van de verhalen die erop staan. Hoe reageert degene met wie je het gesprek hebt?

Als je de voorbereidingen uit stap 1 tot een tweede natuur maakt, zul je zien dat je altijd en overal veel makkelijker begint met het maken van een praatje. Je bent nu klaar voor stap 2 van het smalltalk stappenplan.

Let op: er zijn ook onderwerpen die je maar beter kunt vermijden!

Volgende pagina: Aan de praat


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/smalltalk/voorbereiding.html

Copyright © 1999-2017 Applinet B.V.
Alle rechten voorbehouden
Colofon