Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Vriendschap

Vrienden maken en vrienden houden

Gerelateerde Cursussen

Van alle relaties die mensen in hun leven aangaan, is vriendschap één van de belangrijkste. Dat komt omdat we er in ons leven zo veel hebben. Misschien niet allemaal tegelijk en niet allemaal even lang of even intiem, maar toch maakt ieder mens volgens Britse onderzoekers gedurende zijn of haar leven gemiddeld 396 vrienden. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk, vrienden maken? En hoe onderhoud je je vriendenkring? Deze cursus helpt je op weg.

Wat is vriendschap?

Vraag tien mensen wat vriendschap is, en je zult tien verschillende antwoorden krijgen. Het is namelijk een gevoel en iedereen ervaart het anders.

Vrienden en vriendinnen

Vrouwen beleven vriendschap anders dan mannen. Dat komt het sterkst tot uiting in wat we doen als we met onze vrienden en vriendinnen samen zijn.

Soorten vriendschap

Iedereen beoordeelt zijn vriendschappen op een andere manier. Wat voor de één een kennis of een netwerkrelatie is, is voor de ander een (oppervlakkige) vriend. Aristoteles onderscheidde drie soorten vriendschap.

Vrienden maken

Nu je weet wie je vrienden kunnen worden (iedereen met wie je iets deelt) en waar je nieuwe vrienden kunt vinden (overal), is het tijd om te beginnen je vriendenkring uit te breiden.

Verdiepen van de vriendschap

Tijdens de eerste ontmoetingen beginnen jullie langzaam met het verdiepen van jullie vriendschap. Daarbij draait het erom dat je steeds meer van jezelf laat zien.

Vrienden houden

Iedere vriendschap heeft onderhoud nodig, of het nu een prille of al langer bestaande vriendschap is en of je nu veel of weinig vrienden hebt. Dat klinkt alsof je voor je vriendschappen hard moet werken, maar dat valt best mee.

Auteur: Cindy Kamstra (december 2008).

Meer lezen

Goede websites over vriendschap in de webgids van Leren.nl.

Vriendschap... Hoedoe.nl legt uit hoe je het doet!


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/vriendschap/

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon