Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Vriendschap > Wat is vriendschap?

Wat is vriendschap?

Vriendschap

Wikipedia omschrijft vriendschap als “de relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen waarbij het geslacht geen rol speelt”. Een vrij vage, algemene definitie, waaruit goed blijkt hoe ongrijpbaar het begrip vriendschap eigenlijk is.

Dat blijkt ook als je mensen vraagt naar hun definitie van vriendschap: vraag tien mensen wat vriendschap is, en je zult tien verschillende antwoorden krijgen. Het is namelijk een gevoel en iedereen ervaart het anders. Bovendien is de ene vriendschap de andere niet, er zijn verschillende soorten.

De Griekse filosoof Aristoteles schreef: “ware vriendschap is de liefde voor de ander, omwille van de ander.” Bij vriendschappelijke relaties komt dus altijd een soort liefde kijken. Dat is geen liefde in de betekenis van seks en romantiek, maar je houdt altijd van je vrienden. Die liefde komt altijd van twee kanten: je kunt niet met iemand bevriend zijn die dat niet met jou is. En dat betekent dat de ander zich ervan bewust is dat jullie vrienden zijn.

Maar er komt meer bij kijken dan wederzijdse genegenheid. Als je iemand beschouwt als een vriend, wens je hem of haar altijd het beste toe. Je wilt dat je vriend of vriendin gelukkig is en dat het goed met hem of haar gaat. En hoewel vriendschap draait om zowel geven als nemen en je zelf ook dingen uit de vriendschap haalt, is het geven het belangrijkste element. Je kijkt wat je vrienden nodig hebben en plaatst je eigen belangen op de achtergrond.

Omdat vriendschap nog veel meer aspecten heeft, is er niet echt een eenduidige, allesomvattende definitie van vriendschap te geven. Wel ken je nu zes belangrijke kenmerken die iedere vriendschap bezit:

  1. Vriendschap is niet afhankelijk van geslacht
  2. Vriendschap is liefde voor een ander, maar zonder seksuele betekenis
  3. Vriendschap is tweerichtingsverkeer: de genegenheid is dus wederzijds
  4. Beide vrienden zijn zich bewust van hun onderlinge vriendschap
  5. Vriendschap is onzelfzuchtig: vrienden willen het beste voor elkaar
  6. Vriendschap is niet exclusief: er is ruimte voor meerdere vrienden in ons leven
Opdracht: wie zijn jouw vrienden?

Maak aan de hand van deze kenmerken eens een lijstje met namen van mensen die je als vriend of vriendin beschouwt of vroeger als zodanig beschouwde.

Wat betekent vriendschap voor jou?

Veel mensen denken dat vriendschap altijd een diepe band met een ander is, waarbij je alles met elkaar deelt. Daardoor lijkt het heel moeilijk en tijdrovend om vrienden te maken en vriendschappen te onderhouden. Als jij graag meer vrienden zou willen, is het eerste dat je moet doen van dat idee af stappen. De ene relatie is nu eenmaal intiemer en gaat dieper dan de andere, ook tussen vrienden.

Een voorbeeld: misschien heb je een jeugdvriend, die je al kent sinds de kleuterschool. Jullie hebben alles met elkaar gedeeld en kennen elkaar door en door. Je kunt dan ook altijd bij hem terecht met je problemen, maar ook gelukkige momenten delen jullie samen. Hij weet precies wat jij belangrijk vindt en lijkt soms wel de enige die jou echt begrijpt.

Maar je hebt ook een vriendin die je een jaar geleden ontmoet hebt tijdens het uitgaan. Jullie kunnen samen heel veel lol maken en weten van elkaar precies wat de ander aan het lachen maakt. Over serieuze zaken praten jullie eigenlijk nooit, maar als jullie bij elkaar zijn, is de sfeer altijd goed.

Twee heel verschillende relaties, en toch kun je voor beide personen vriendschap voelen. Naast de algemene kenmerken van vriendschap zijn er dus de dingen die je zelf belangrijk vindt in vriendschappen. Denk bijvoorbeeld aan trouw, respect, eerlijkheid, gezelligheid of plezier. Die verschillen niet alleen van persoon tot persoon, maar ook van vriendschap tot vriendschap.

Opdracht: breng je vrienden in kaart

Neem je lijstje met namen er weer bij. Ben je nog mensen vergeten op te schrijven die je niet als “door dik en dun”-vrienden, maar meer als goede kennissen beschouwt? Schrijf die er dan alsnog bij. Je zult zien dat je meer vrienden hebt dan je eigenlijk denkt. Schrijf nu achter iedere naam de elementen die de vriendschap kenmerken en de dingen die jij waardeert in jullie band.

Volgende pagina: Vrienden en vriendinnen


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/vriendschap/wat-is-vriendschap.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon