Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Zakelijk flirten > Jezelf zijn

Jezelf zijn, jezelf blijven

Zakelijk flirten

In het voorgaande heb je geleerd hoe je de ander positief kan stemmen. Je hebt al flirtend gezorgd voor de juiste sfeer, je hebt aandachtig geluisterd, je gaf hem of haar een aardig compliment. Je hebt iemand dus wat uitvergroot en opgepoetst. Maar het doel van flirten is die transactie. Om zover te komen, zul je jezelf ook in de schijnwerper zetten. Het is belangrijk dat je daarbij jezelf blijft.

Flirten en toch jezelf blijven: waarom eigenlijk? In de eerste plaats is er een heel praktisch argument. Wie zich anders voordoet dan hij is, valt al snel door de mand. Mensen hebben een goed ontwikkeld zintuig voor onecht gedrag. Dat zintuig heeft te maken met onze perfecte passieve beheersing van de lichaamstaal. We zien het als lichaamstaal en gesproken taal niet met elkaar overeenstemmen. Barend Servet, een van de vele televisiehelden die Wim Schippers in de jaren ’70 creëerde, kon als geen ander de spreker in de rede vallen met ‘Verdomd interessant maar gaat u verder.’ Op recepties zie je het ook gebeuren. Iemand zegt: ‘Wat leuk dat je er bent! Vertel, hoe is het?’ en ondertussen staan z’n voeten van je af, klaar om af te stappen op iemand anders die nóg interessanter zijn. We verstaan lichaamstaal prima maar we zijn vaak niet in staat die taal ook actief te gebruiken.

Maar er is natuurlijk een belangrijker argument om “dicht bij jezelf te blijven” als je zakelijk flirt. En dat heeft alles te maken met respect. Respect voor de ander en respect voor jezelf. Wie merkt dat de ander doet alsof, voelt zich in z’n hemd gezet. Uiteindelijk is authenticiteit je grootste kracht. Dat is overigens soms best lastig. Filosoof Joep Dohmen schreef het boek 'Tegen de onverschilligheid.' In het hoofdstuk over authenticiteit vertelt hij over een wedstrijd eind jaren dertig van de 19e eeuw plaatsvond. Het ging erom wie het best Charlie Chaplin kon imiteren. Chaplin kon het niet laten en besloot mee te doen. Hij bleek een slechte imitator van zichzelf. Hij eindigde ergens onderaan. Jezelf zijn is dus nog een hele kunst!

Volgende pagina: Ruimte laten, ruimte innemen


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/zakelijk-flirten/jezelf-zijn-en-blijven.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon