Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Baan vinden

Hoe vind je een baan?

Sollicitatiecursussen
vacatures bij het cwi

Je weet wat je wilt, je weet wat je kunt. Maar hoe vind je jouw droombaan? Waar? Deze cursus voor starters op de arbeidsmarkt geeft je een compleet overzicht van alle instanties en kanalen die je kunt gebruiken om jouw droombaan te vinden. Van open sollicitatie tot vacaturebank, van personeelsadvertentie tot... jezelf aanbieden als vrijwilliger! We laten je zien wat de meest effectieve manier is om te solliciteren, en wat je beter niet kunt doen.

Wat is de meest effectieve manier om een baan te zoeken?

Wat werkt het beste?

Uit onderzoek van het UWV WERKbedrijf blijkt dat informele kanalen de meest effectieve manier zijn om te solliciteren (bijvoorbeeld: open sollicitatie, netwerken).

Traditionele manieren om een baan te zoeken

Netwerken

Netwerken is: optimaal gebruik maken van je contacten. Het is een van de meest effectieve manieren om aan een baan te komen.

Open sollicitatie

Een goede en effectieve methode om te solliciteren is het versturen van een open sollicitatie. Dat wil zeggen dat je op eigen initiatief een sollicitatiebrief schrijft naar een bedrijf, zonder dat je reageert op een bepaalde vacature.

Een baan vinden op Internet

Vacatures op Interenet

Op internet wemelt het van de vacaturebanken. Bij de meeste van deze banken kun je je cv achterlaten in een soort digitale kaartenbak waar werkgevers in kunnen bladeren. Ook is het mogelijk alle vacatures te bekijken en daarop te solliciteren.

Online solliciteren

Een elektronische brief moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als een gewone brief. Bij een online sollicitatie zijn er echter enkele dingen waar je extra op moet letten.

Zelf je CV publiceren op Internet

In plaats van vacatures te zoeken of bij een bepaald bedrijf te solliciteren, kun je ook je eigen cv op Internet publiceren. Daarmee plaats je als het ware een open sollicitatie bij iedereen die het maar lezen wil.

Instanties

Werving & selectie bureaus

Een werving- en selectiebureau werft en selecteert potentiƫle medewerkers voor werkgevers. Het gaat meestal om hoger opgeleiden. Je komt dus niet direct bij een werkgever terecht, maar moet eerst solliciteren bij het bureau. Na een selectie op harde criteria (werkervaring, opleiding) ga je op gesprek bij een van de recruiters.

Uitzendbureaus

Via een uitzendbureau kun je in korte tijd veel ervaring in verschillende sectoren opdoen.

Clubs van werkzoekenden

Soms verenigen werkzoekenden zich in een club of vereniging. Zij oriƫnteren zich gezamenlijk op markt, helpen elkaar bij het schrijven van brieven, en wisselen allerlei tips en ervaringen uit.

Als het niet lukt...

Stage

In veel vacatures wordt om werkervaring gevraagd. Wat te doen als starter op de arbeidsmarkt, of als werkloze met weinig ervaring? Stage lopen kan een oplossing zijn.

Vrijwilligerswerk

Lukt het niet om jouw droombaan te vinden volgens de normale kanalen? Dan kun je iets anders proberen. Bied jezelf aan als vrijwilliger! Je hebt er wel lef voor nodig.

Verder lezen

Over de auteur

De oorspronkelijke tekst van deze cursus werd in opdracht van Leren.nl in oktober 2003 geschreven door Serga van Roon.


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/baan-vinden/

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon