Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Baan vinden > Solliciteren via Internet

Online solliciteren

Baan vinden

Online solliciteren komt steeds vaker voor. Sterker nog; bij veel vacaturebanken en uitzendbureaus, maar ook bij werkgevers die hun vacatures op hun bedrijfswebsite plaatsen, is het verplicht om online te solliciteren.

Het sollicitatieformulier

Regelmatig word je gevraagd een digitaal formulier in te vullen. Doe dat dan ook, en kies niet je eigen sollicitatiemethode. Dat wekt hooguit irritatie. Op zo'n formulier vul je je persoonlijke gegevens in, je werkervaring en vaak ook je motivatie. Het is dus eigenlijk een beknopt cv. Behandel een sollicitatieformulier alsof je een gewoon cv maakt. Maak geen taal- en tikfouten en formuleer je motivatie voor die baan glashelder.

Laat je niet meeslepen door de snelheid van het medium. Druk pas op de verzendknop als alles echt goed is.

Je cv

In cv-banken, bij werkgevers, bij werving- en selectiebureaus: regelmatig zal je gevraagd worden je cv digitaal te versturen. Waar let je op:

Sollicitatiebrief én cv digitaal versturen

Soms vraagt de werkgever of de bemiddelaar je om zowel je sollicitatiebrief als je cv digitaal te versturen. Ook dan geldt: alles moet tot in de puntjes verzorgd zijn. Een elektronische brief moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als een gewone brief. Dat betekent onder meer dat er geen taal- of tikfouten inzitten, alles helder geformuleerd is, en dat je goed jouw meerwaarde voor de werkgever benadrukt.

Bij een online sollicitatie is er een aantal dingen waar je extra op moet letten:

Let op: Bij digitaal solliciteren is het gebruikelijk dat je je brief in je bericht schrijft, en je cv als attachment bijvoegt. Voor je cv kies je een gangbaar bestandstype, zodat je (vrijwel) zeker weet dat een bedrijf het ook kan openen. Bewaar alle digitale sollicitatiebrieven die je hebt verstuurd.

Snel reageren

Als je onverwacht veel reacties krijgt op sollicitaties, maak dan even pas op de plaats. Haal je cv bijvoorbeeld tijdelijk van een cv-bank of vacaturebank af. Neem de tijd om alles goed te bekijken, en reageer dan. Zo voorkom je dat je te lang wacht met jouw reactie.

Open sollicitatie

Als je een open sollicitatie wilt versturen, doe je dat alleen digitaal als je zeker weet dat een bedrijf daar prijs op stelt. Bel even om dat te vragen, of kijk of ze er op hun site iets over zeggen (bijvoorbeeld onder het kopje vacatures). Als niet expliciet om een digitale brief wordt gevraagd, dan stuur je jouw brief per post.

Volgende pagina: Zelf je CV publiceren op Internet.


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/baan-vinden/solliciteren-via-internet.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon