Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Baan vinden > Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doen om aan een baan te komen

Baan vinden

Lukt het niet om jouw droombaan te vinden volgens de normale kanalen? Dan kun je iets anders proberen. Bied jezelf aan als vrijwilliger! Je hebt er wel lef voor nodig.

Als je jezelf als vrijwilliger aanbiedt, werk je dus gratis of tegen een minimale vergoeding. Dat is aantrekkelijk voor de werkgever, en jij krijgt de kans te laten zien wat je kunt. Spreek van te voren af dat het om een beperkte periode gaat; bijvoorbeeld drie maanden. Een werkgever kan namelijk afschrikken van een periode van zes maanden.

Let op: Aangezien dit een vrij onorthodoxe methode is, kan een werkgever geneigd zijn dit aanbod direct af te wimpelen. Je moet er daarom voor zorgen dat je vlot de voordelen opsomt (gratis, beperkte periode), maar vooral ook dat je jouw eigen motivatie paraat hebt. Leg uit waarom je kiest voor deze constructie en vooral waarom je zo graag bij dat bedrijf wilt werken.

Aankloppen bij de werkgever

Je kunt ook gewoon langsgaan bij het bedrijf waar je graag wilt werken. Als deze methode je aanspreekt, hou dan wel rekening met het volgende:

Bij een groot bedrijf heeft deze werkwijze minder kans van slagen dan bij een wat kleiner bedrijf. Waarom? Omdat een groot bedrijf allerlei afweer- en beschermingsmechanismen heeft tegen 'indringers'. Je moet eerst door de receptie en/of de secretaresse zien te komen. Natuurlijk kun je van te voren proberen een afspraak te maken.

Zorg dat je van te voren weet wie je wilt spreken (wie heeft de bevoegdheid om personeel aan te nemen?) en dat je het een en ander van het bedrijf afweet.

Beschouw je gesprek als een sollicitatiegesprek, stel je in elk geval niet te opdringerig op, en neem je cv mee.

Je kunt deze methode eventueel toepassen nadat je een open sollicitatie hebt gestuurd.


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/baan-vinden/vrijwilligerswerk.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon