Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > De recruiter > Kleding en uiterlijk

Kleding en uiterlijk

Recruiters

Maurice: 'Ik merk ook dat niet elke sollicitant een gesprek bij ons even serieus neemt. Bijvoorbeeld aan de kleding. Het meest legendarische voorbeeld komt van een jongen die kwam solliciteren voor een functie als IT'er. Hij kwam binnen op rollerskates en met een walkman op. Dat doe je niet. Eerlijkheidshalve moet ik erbij vermelden dat hij het toen wel is geworden. Het was in de tijd dat werkgevers alles deden om maar een IT'er binnen te krijgen. Nu zou je onmiddellijk worden afgewezen."

Jeroen: "Bij mannen is het devies: draag een pak. En dan bij voorkeur niet gecombineerd met een Mickey Mouse stropdas, zoals ik eens meemaakte. En vrouwen moeten ervoor zorgen dat hun kleding geen punt van discussie is en niet in negatieve zin opvalt. Ik krijg soms nog wel eens vrouwen die te strakke rokjes en te open bloesjes aanhebben. Dat is gewoon niet professioneel. De consultant heeft misschien een leuk uurtje, maar de kandidaat schiet er niets mee op.

Een van de grappigste dingen die ik heb meegemaakt? Ik kwam de interviewkamer binnenlopen, waar de kandidaat al wachtte op mij, en ik struikelde over de draad van de oplader van zijn mobiele telefoon. Hij zat daar, gekleed in spijkerbroek en T-shirt, gewoon zijn mobiel op te laden! Toen ik vroeg of hij zijn mobiel uit kon zetten, zei hij 'Nee, ik verwacht een telefoontje over een belangrijke deal'. En inderdaad ging tijdens het gesprek zijn mobiel af. Hij had het over dertig miljoen hier, vijftig miljoen daar... En toch is deze jongen geplaatst!"

Maar niet nadat Jeroen hem op het hart had gedrukt dit vooral niet te doen bij de werkgever. Ook Maurice voorziet sollicitanten in dit soort situaties van een 'vaderlijk' advies: "Ik vind het niet zo'n punt als sollicitanten bij mij geen pak aantrekken, maar ik zeg aan het eind van het gesprek dan 'Denk erom, hè, als je op gesprek gaat bij de opdrachtgever wel een pak aantrekken.'

Zie ook: Kleren maken de man (m/v)

Volgende pagina: Eerste indruk en nervositeit


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/recruiter/kleding-en-uiterlijk.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon