Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Salarisonderhandeling > Inleiding

Inleiding

Salaris-onderhandeling

Lijkt onderhandelen je moeilijk? Toch doe je het dagelijks!

Dit zijn allemaal voorbeelden van onderhandelen. Je hebt er dus meer ervaring mee dan je denkt. Natuurlijk, bij een salarisonderhandeling staat er wel wat meer op het spel dan het avondeten. Maar het principe blijft hetzelfde.

Juist omdat er bij salarisonderhandelingen veel op het spel staat, is het belangrijk je goed voor te bereiden op het gesprek.

Wat is onderhandelen?

Onderhandelen is proberen het met elkaar eens te worden over iets. Een goede onderhandeling kent geen winnaar en geen verliezer. Beide partijen winnen, omdat het geheel groter is dan de som der delen.

Een voorbeeld: Je vriendin klaagt dat je nooit kookt. En jij mag van haar nooit naar de kroeg. Steeds draait het uit op ruzie. Doorbreek dat conflict door te onderhandelen over een oplossing. Stel bijvoorbeeld voor dat elke keer dat jij voor haar kookt, jij mag gaan stappen. Zij krijgt wat zij wil, jij krijgt wat jij wilt én je krijgt beiden iets extra's: de ruzie is gestopt. Beide partijen winnen.

Waarom zou je onderhandelen?

Een salarisonderhandeling is eigenlijk niet veel anders. Jij wilt iets (een goed salaris) en de werkgever wil iets (zo min mogelijk geld uitgeven). Dit lijken tegengestelde belangen maar als je verder kijkt, valt dat wel mee. Want de werkgever wil weliswaar besparen op loonkosten, maar hij wil ook iets anders. JOU. Anders zat je daar nu niet. En jij wilt wel een goed salaris, maar ook graag een prettige werkgever en een leuke baan. Anders zat je daar nu niet. Zo tegenovergesteld zijn de belangen dus niet. Een goede onderhandeling geeft de oplossing die voor beide partijen bevredigend is.

Dan is er nog het taboe. Mensen praten niet makkelijk over hun salaris, zeker niet in Nederland. Mocht je daar ook last van hebben; zet het bij je salarisonderhandelingen even opzij. Bijt door de zure appel heen en kom op voor jezelf. Dit is niet het moment om bescheiden te zijn of terughoudend. Sterker nog; de werkgever verwacht van je dat je voor jezelf opkomt.

Waarover kun je onderhandelen?

Naast je salaris, de primaire arbeidsvoorwaarde, kun je ook over jouw secundaire arbeidsvoorwaarden onderhandelen. Bijvoorbeeld:

Onthoud: Je salaris zegt niet alles. Als jouw collega iets minder verdient dan jij, maar wel winstdeling krijgt en een gunstige pensioenregeling, dan is hij waarschijnlijk beter af dan jij. Bedenk wat jij zelf het belangrijkst vindt. Is dat geld, zijn dat vrije dagen, of is dat die lease-auto?

Je kunt zelf ook wat inbrengen in het onderhandelingsspel van geven en nemen:

Wanneer moet je onderhandelen?

Als je hebt gesolliciteerd op een nieuw baan en je bent de gesprekken goed doorgekomen, dan is het moment aangebroken om te onderhandelen over je salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Los daarvan, zijn er nog andere momenten waarop je kunt onderhandelen over deze zaken.

Zie ook

Onderhandelen (cursus)

Een online cursus over het onderhandelingsspel.

Onderhandelen (links)

Links naar goede websites over onderhandelen.

Volgende pagina: Wat wil je bereiken?


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/salarisonderhandeling/inleiding.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon