Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Geld > Besparen > Zuinig auto rijden

Geld besparen door zuinig auto te rijden

Zuing auto rijden is heel simpel en er zijn eigenlijk maar een paar tips:

Als je deze tips consequent toepast kun je rond de 10% besparen op je benzinekosten.

Minder remmen en optrekken

De meeste benzine gebruik je bij het optrekken. En als je remt, moet je opnieuw optrekken.

Rijd zoveel mogelijk met gelijkmatige snelheid. Probeer remmen en optrekken zoveel mogelijk te voorkomen. Door vooruit te kijken: als het verkeer verderop stil staat of als het stoplicht op rood staat heeft het geen zin om nog gas te geven. Laat het gas los en rijd langzaam uit.

Veel auto's rijden rond 90 km/uur het zuinigst. Op de snelweg rijd je zuinig door op de rechterbaan achter een vrachtwagen te gaan rijden die ongeveer 90 rijdt. Zo hoef je bijna nooit af te remmen en op te trekken, rijd je constant 90 km en rijd je uit de wind.

Gebruik zoveel mogelijk je cruise control, hoewel dat in het drukke Nederlands verkeer niet altijd gaat.

Eerder schakelen bij optrekken

Schakel zo vroeg mogelijk naar een hogere versnelling. Je motor draait dan met een lager toerental en je auto rijdt daardoor zuiniger.

Rijd steeds in een zo hoog mogelijke versnelling, met een laag toerental.

Als je een lange afstand in de bebouwde kom rijdt, dan kun je doorschakelen naar de 4e versnelling. Moderne auto's kunnen prima 50 rijden in z'n 4 en dan rijden ze zuinig.

Automaat

Met een automaat kun je niet eerder schakelen. Tips voor een automaat:

Uitrollen zonder te ontkoppelen

Als je snelheid moet minderen, dan is het zuinigst om gas los te laten, niet te ontkoppelen en niet terug te schakelen. Rijd gewoon uit in de versnelling waarin je rijdt. Je remt dan op de motor en daarbij wordt de benzinetoevoer helemaal afgesloten. Als je ontkoppelt, dan gebruikt de motor benzine om zichzelf draaiende te houden.

Zet de motor af als je wat langer stilstaat

Bij stationair draaien gebruikt je auto tot wel 0,5 liter benzine per uur. Moet je langer dan een minuut stilstaan voor een open brug of een file dan loont het al om de motor af te zetten.

Controleer regelmatig je bandenspanning

Simpel: als de banden niet goed op spanning zijn rijdt je auto minder zuinig. Elke maand even nakijken en zonodig een beetje bijpompen.

Auteur: René Pijlman

Zie ook:


Bron: www.leren.nl/dossier/geld/besparen/zuinig-auto-rijden.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon